Nagyvilág

Egyre többen halnak meg Kijevben

Állítólag 21 civil holtteste hevert a kijevi Függetlenség terén csütörtökön délelőtt. Az elnöki hivatal több tucat rendőr áldozatról tájékoztatott. A tüntetők "azért lőnek, hogy öljenek" - áll a közleményükben.

Rendőrök tucatjai vesztették életüket vagy sebesültek meg az ellenzéki tüntetők és a rendfenntartók kijevi összecsapásaiban – tájékoztatott csütörtökön az ukrán elnöki hivatal, a tüntetőkre hárítva a felelősséget a vérontásért.

A hivatal szerint a fegyvernyugvás ellenére “radikális” tüntetők csoportokba verődve támadtak rá a rohamrendőrökre reggel 9 órakor. Lőfegyvereket használnak, így mesterlövész-fegyvereket is. “Azért lőnek, hogy öljenek” – áll a közleményben. A belügyminiszter korábbi tájékoztatása szerint a csütörtöki összetűzésekben egy rendőr halt meg és 29 megsebesült.

Közben a Reuters szemtanúkra hivatkozva jelentette, hogy 21 holttest hever az utcákon a kijevi Majdan közelében, és mindnyájan civilek. Az MTI fotóriportere a helyszínen tizenkét holttestet látott lepedővel letakarva. Az internetet eközben elárasztották a kijevi vérontásról készült videók. Összeállításunkat csak erős idegzetűeknek ajánljuk!

Az UNIAN ukrán hírügynökség viszont azt közölte, hogy legalább heten haltak meg a csütörtöki zavargásokban, és mindnyájan középkorú férfiak. A hét halott közül haton nyaki lövés látható, ami a tüntetők szerint arra utal, hogy rendőrségi orvlövészek végeztek velük.

Kiürítik a miniszterelnöki hivatalt, a parlamentet és a Kijev szállodát

A miniszterelnöki hivatal egyik illetékese szerint megkezdték a miniszterelnöki hivatal, a parlament és a Kijev szálloda kiürítését azután, hogy a tüntetők benyomultak a kormánynegyedbe az Insztitutszka utca irányából, ahol jelenleg is heves harcok folynak. A tüntetők elfoglalták a Majdan és az Insztitutszka utca sarkán lévő Ukrajina szállodát is. A tüntetők önvédelmi egységeinek közlése szerint a hotel tetején három rendőrségi mesterlövész van.

Egy másik illetékes szerint evakuálják továbbá a parlament közelében lévő Kijev szálloda vendégeit és dolgozóit is (ebben a szállodában laknak a vidéki parlamenti képviselők a plenáris ülések idején). Visszafoglalták a tüntetők az Ukrán Ház nevű kulturális központot is.

A belügyi egységek több tucatnyi tagja adta meg magát közben a tüntetőknek, akiknél állítólag éles lőszer van. Az Inter tévécsatorna értesülései szerint hetven rendőr esett a fogságukba. A Majdanon (A Függetlenség terén) a tüntetők egyes hírek szerint foglyul ejtették a Berkut különleges rendőri erők egy csoportját.

Fekete füst, robbanások és lövések

Összehasonlítottuk, hogyan festett a Majdan a tüntetések kirobbanása előtt és az elmúlt napok eseményei idején

Becslések szerint csütörtök délelőtt mintegy harminc ezren voltak a Függetlenség terén. A Majdan körül és a korábbi zavargások helyszínén, a kormánynegyedben lévő Hrusevszkij utcában hozzáláttak a barikádok újraépítéséhez.

Helyi médiajelentések szerint előző este a vezetés ultimátumban szólította fel a tüntetőket, hogy adják meg magukat. Miután nem kaptak választ, csütörtökön újra ostrom alá vették a Függetlenség terét, amelynek védői viszonttámadásba lendültek.

A rohamrendőrök hang- és villanógránátokat vetnek be a demonstrálók ellen és gumilövedékekkel lövik őket.

A főváros főterén robbanások hallatszanak és sűrű fekete füst gomolyog. A tüntetők gumiabroncsokat égetnek, hogy füstfüggönnyel megakadályozzák a rohamrendőrök támadását, gyújtópalackokkal és kövekkel dobálják őket.

A kormányellenes tüntetők vezetői felszólították az ukrajnai parlamenti képviselőket, hogy helyi idő szerint délután három órakor gyűljenek össze a törvényhozásban a válság rendezésének szentelt rendkívüli ülésre.

Ígéretet tettek arra, hogy a tiltakozók nem fogják elfoglalni a törvényhozás épületét. Az ellenzéki szónokok felszólították a rohamrendőröket, hogy álljanak a nép oldalára. Arra figyelmeztették továbbá őket és a katonákat, hogy éles lőszer használata a tüntetők ellen emberiesség elleni elévülhetetlen bűncselekménynek minősül. Értésükre adták azt is, hogy az ukrán törvények ilyen esetben lehetővé teszik számukra a parancs megtagadását.

A Youtube-ra közben felkerült egy videó, amelyen az látható, hogy Berkut kommandósok feltehetően éles lőszerrel lövöldöznek egy domb tetejéről. Azt nem látni a felvételen, hogy kire vagy mire.

Viktor Janukovics ukrán elnök szerda este – Arszenyij Jacenyukkal, Vitalij Klicskóval és Oleh Tyahnibokkal – folytatott találkozója után kiadott közleményében azt írta: “A felek fegyvernyugvást jelentettek be, valamint a tárgyalások felújítását a vérontás megállítása, a helyzet stabilizálása és a civil béke érdekében.”

Maradtak a külügyminiszterek

A korábbi hírekkel ellentétben mégsem törölték a három európai uniós, Laurent Fabius francia, Frank-Walter Steinmeier német és Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter, illetve Viktor Janukovics ukrán elnök csütörtökre tervezett kijevi találkozóját.

A megbeszélésen jelen van Leonyid Kozsara ügyvezető ukrán külügyminiszter és Andrij Kljujev, az elnöki hivatal vezetője is – jelentette ki Anna German kormánypárti képviselő (Régiók Pártja), Janukuvics tanácsadója az Interfax Ukrajina hírügynökségnek. A francia külügyminisztérium annyit közölt, hogy a három uniós miniszter nem utazott el az ukrán fővárosból, és tárgyalnak Janukoviccsal.

Egy vezető ukrán kormánypárti politikus szerint teljesen kicsúszott a helyzet az államfő, a parlamenti elnök, az ügyvezető miniszterelnök és az ellenzék vezetőinek ellenőrzése alól, egyikük sem kínál olyan megoldást a kialakult válságra, amely megnyugtatná az országot.

A BBC csütörtöki híradása szerint Szerhij Tihipko, a Régiók Pártjának elnökhelyettese a kialakult helyzetben a legsürgősebb teendőnek tartja egyrészt a parlamenti elnök azonnali menesztését és a házelnöki tisztség átadását az ellenzéknek. Emellett javasolja egy új, minden frakció által támogatott miniszterelnök megválasztását, aki már kinevezése napján bemutatná kormányát és ismertetné a legsürgősebb tennivalókat. Tihipko szerint parlamenti tényfeltáró bizottságot kell alakítani, amely kivizsgálná az emberéleteket követelő eseményeket.

Egyre több a halott

Hivatalosan 28 halottja van a három napja kezdődött kijevi zavargásoknak, annak ellenére, hogy az éjszaka a korábbi napokhoz képest viszonylagos nyugalomban telt. Az egészségügyi tárca csütörtök reggeli összesítése szerint 445 sérülthöz hívtak mentőt, és 287 ember szorult kórházi kezelésre. A kórházba szállítottak között 88 rendőr, hat újságíró, négy gyermek, illetve két külföldi állampolgár volt. A tüntetések halálos áldozatainak emlékére Janukovics elnök csütörtökre országos gyásznapot rendelt el.

Olvasói sztorik