Nagyvilág

Ismét összecsaptak Kijevben

Bár az éles fegyverek nem kerültek elő, de a gumilövedékek és a gyújtópalackok igen. A radikális Jobb Szektor nevű csoport nem hajlandó betartani a "fegyvernyugvást", amelyben az ukrán államfő állapodott meg az ellenzék három vezetőjével.

A “fegyvernyugvás” ellenére újra éleződik a helyzet Kijevben: egyes helyszíni beszámolók szerint a városközpontban rohamrendőrök csütörtök reggel ismét összecsaptak a tüntetőkkel, hang- és villanógránátokat vetnek be ellenük, gumilövedékekkel lövik őket.

A főváros főterén robbanások hallatszanak és sűrű fekete füst gomolyog. A tüntetők gumiabroncsokat égetnek, hogy füstfüggönnyel megakadályozzák a rohamrendőrök támadását, gyújtópalackokkal és kövekkel dobálják őket. A belügyminisztérium közben arról tájékoztatott, hogy a tüntetők “nyíltan” lőfegyvert használtak a rendőrök ellen. Huszonhárom rendőr megsebesült.

A Jobb Szektor nem nyugszik

Dmitro Jaros, a radikális Jobb Szektor vezetője közölte csütörtök reggel, hogy csoportja nem írt alá “semmilyen megállapodást”, és nem hajlandó betartani a fegyvernyugvást.

Viktor Janukovics ukrán elnök szerda este – Arszenyij Jacenyukkal, Vitalij Klicskóval és Oleh Tyahnibokkal – folytatott találkozója után kiadott közleményében azt írta: “A felek fegyvernyugvást jelentettek be, valamint a tárgyalások felújítását a vérontás megállítása, a helyzet stabilizálása és a civil béke érdekében.”


Fotó: MTI/EPA/Marko Drobnjakovic

Már 28 halottja van a három napja kezdődött kijevi zavargásoknak, annak ellenére, hogy az éjszaka a korábbi napokhoz képest viszonylagos nyugalomban telt. Az egészségügyi tárca csütörtök reggeli összesítése szerint 445 sérülthöz hívtak mentőt, és 287 ember szorult kórházi kezelésre. A kórházba szállítottak között 88 rendőr, hat újságíró, négy gyermek, illetve két külföldi állampolgár volt. A tüntetések halálos áldozatainak emlékére Janukovics elnök csütörtökre országos gyásznapot rendelt el.

Laktanyákat foglaltak nyugaton?

Dr. Tóth Mihály, a jogtudományok kandidátusa, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) tiszteletbeli elnöke szerint a kijevi történésekkel kapcsolatban a háború kifejezés túlzás, viszont „az összecsapások sok tekintetben fegyveres összetűzés jellegűek” – nyilatkozta a Kárpáti Igaz Szónak.

Mint elmondta egyes hírek szerint a radikálisok a nyugat-ukrajnai megyékben laktanyákat is elfoglaltak, fegyverekhez és katonai járművekhez jutottak. Amennyiben mindez igaznak bizonyulna, az minőségileg új fejezetet nyitna, s a konfliktusnak visszafordíthatatlan jelleget adna – véli dr. Tóth Mihály. – Az érintettek törvényen kívül helyeznék magukat, ahonnan már nem nagyon van visszatérés, a következmények pedig beláthatatlanok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik