Nagyvilág

Nőtt a halálos áldozatok száma Kijevben

Már 28 halottja van a három napja kezdődött kijevi zavargásoknak, annak ellenére, hogy az éjszaka a korábbi napokhoz képest viszonylagos nyugalomban telt. Viktor Janukovics ukrán elnök fegyvernyugvási megállapodást kötött szerda este az ellenzékkel, és megegyezett arról is, hogy újabb tárgyalások kezdődnek a vérontás megállítása érdekében.

Az egészségügyi tárca csütörtök reggeli összesítése szerint 445 sérülthöz hívtak mentőt, és 287 ember szorult kórházi kezelésre. A kórházba szállítottak között 88 rendőr, hat újságíró, négy gyermek, illetve két külföldi állampolgár volt. A tüntetések halálos áldozatainak emlékére Janukovics elnök csütörtökre országos gyásznapot rendelt el.

Az államfő a három ellenzéki vezetővel – Arszenyij Jacenyukkal, Vitalij Klicskóval és Oleh Tyahnibokkal – folytatott találkozója után kiadott közleményében azt írta: “a felek fegyvernyugvást jelentettek be, valamint a tárgyalások felújítását a vérontás megállítása, a helyzet stabilizálása és a civil béke érdekében”.

Önkormányzatot támadtak

Kijevben, a Függetlenség terén – ahol előző nap a Szovjetuniótól csaknem 23 éve függetlenné vált Ukrajna történelmének legvéresebb összecsapása zajlott le – ettől függetlenül szerda estére is tízezren gyűltek össze. Helyszíni jelentések szerint továbbra is égnek a tüzek, a Janukovics lemondásáért tüntetők a jelek szerint kitartanak követelésük mellett. Súlyos incidens mindazonáltal a megállapodás bejelentését követő órákban nem történt a téren.

A szerdai eseményekről itt olvashat bővebben:

A városi hatóságok annyit közöltek, hogy tüntetők akartak behatolni csütörtök hajnalban az ukrán főváros egyik kerületének önkormányzati hivatalába. A tájékoztatás szerint mintegy száz, baseballütővel felszerelkezett ember próbált meg erőszakkal bejutni az épületbe, ahol bent tartózkodott a kerület elöljárója is.

A tömegből gyújtópalackokat is hajigáltak. Az ismeretlenek felgyújtották a helyszínre kiérkezett rendvédelmi erők legalább két gépkocsiját.

A rendőrök a békés megoldásra kaptak parancsot

Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt vezetője az államfővel folytatott megbeszélést követően újságíróknak elmondta, hogy a tárgyalások következő fordulóját csütörtökön tartják.

Leonyid Kozsara ukrán külügyminiszter szerda este a CNN amerikai hírtévének nyilatkozva azt mondta, gyújtópalackokat hajigáló radikális csoportok támadása vezetett a tüntetők és a rendőrség közötti összetűzésekhez, a helyzet súlyosbodásához Kijevben.

Kozsara szerint a rendőrök szigorú utasítást kaptak a tűzszünet idejére, hogy ne vessenek be erőszakot a tiltakozók ellen. “Ez a helyzet teljesen új számunkra. Soha nem szereztünk olyan tapasztalatot, hogy miként kell fellépni ennyi szélsőséges csoport ellen” – mondta.

Arszenyij Jacenyuk, a Haza (Batykivscsina) párt frakcióvezetője cáfolta, hogy az ellenzék provokálta a vérontást az ukrán fővárosban.

Három külügyminiszter megy

Angela Merkel német kancellár telefonon tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akit egyebek között arról tájékoztatott, hogy Laurent Fabius francia, Frank-Walter Steinmeier német és Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter csütörtökön Kijevbe utazik. A három miniszter a kormány és az ellenzék képviselőivel is találkozik, majd Brüsszelbe repül, ahol ukrajnai megbeszéléseikről tájékoztatják az uniós partnereiket.

Barack Obama amerikai elnök és Stephen Harper kanadai kormányfő kijelentette: a Kijevben született egyezség üdvözlendő lépés, de a fegyvernyugvásnak meg is kell valósulnia. Felszólították az ukrán hadsereget arra, hogy tanúsítson visszafogottságot, és “ne bonyolódjon olyan ügyekbe, amelyek rendezése a civilek feladata”. Obama szerint a feleknek lépéseket kellene tenniük egy egységkormány megalakítása, továbbá a szabad és tisztességes választások megtartása felé.

Az erőszak elkerülését sürgetik

Súlyosan ártana a NATO és Ukrajna kapcsolatának az ukrán haderő bevetése a tiltakozók ellen – figyelmeztetett közleményében Anders Fogh Rasmussen. A NATO-főtitkár felszólította a kormányt, hogy tartózkodjon a további erőszaktól.

Az amerikai külügyminisztérium egy magas rangú illetékese bejelentette, hogy az Egyesült Államok vízumtilalommal sújtott 20 ukrán kormánytisztviselőt, akik felelősek azért, hogy Kijevben erőt alkalmaztak a tüntetőkkel szemben.

Bezár a követség

Kanadában azt jelentették be, hogy az ország kijevi nagykövetsége biztonsági okokra hivatkozva – a rendkívüli konzuli segítségnyújtás kivételével – felfüggesztette tevékenységét. A misszió az elmúlt napokban menedéket adott több, a rohamrendőrök elől menekülő tüntetőnek.

Észak-Amerikában élő ukránok az erőszak ellen tiltakozó megmozdulásokat tartottak az egyesült államokbeli Pittsburghben és Chicagóban, valamint a kanadai Ottawában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik