Nagyvilág

Cipőbombás légitámadások jöhetnek

Washington hívta fel a légitársaságok figyelmét, hogy a külföldről az Egyesült Államokba tartó járatokon fokozzák az elővigyázatossági intézkedéseket.

Az NBC televízió úgy tudja, a belbiztonsági minisztérium a hírszerzés friss és hitelesnek tartott értesülése alapján adta ki a figyelmeztetést. Konkrét támadás tervéről nem tudni, de az Amerikába tartó gépeken a figyelmeztetés után az eddiginél is tüzetesebben vizsgálják az utasok cipőjét, alaposabbak lehetnek a motozások és a biztonsági kamerás testvizsgálatok is.

A minisztériumi figyelmeztetés szerint az utasok által viselt és a kézipoggyászban vitt lábbelikről is mintát kell venni annak megállapítására, hogy van-e rajtuk robbanószer nyoma.

A figyelmeztetés nem áll összefüggésben a szocsi olimpiával. A minisztérium korábban arra figyelmeztetett, hogy a téli játékok helyszínére tartó járatokra fogkrémbe rejtett robbanószert próbálhatnak meg felcsempészni. Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság akkor megtiltotta, hogy az Egyesült Államokból közvetlenül Oroszországba tartó járatokra folyadékot vigyenek fel az utasok.

Elsőként a brit állampolgárságú Richard Reid próbált meg “cipőbombával” egy repülőgépen terrorcselekményt elkövetni. Reid három hónappal a 2001. szeptember 11-i terrortámadást követően sikertelenül próbált meg felrobbantani egy Párizsból Miamiba tartó járatot. A férfi, aki terrorizmus vádjában bűnösnek ismerte el magát, jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti Coloradóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik