Nagyvilág

Halálos csatatérré vált az ukrán főváros

Polgárháborús hangulat Ukrajnában, a hadsereg bevetését sem zárta ki a védelmi miniszter. Az országban gyakorlatilag szükségállapot van érvényben. Kijevben utakat zártak le, leállították a vonat- és metróközlekedést, kalasnyikovos rendőrök lepték el a belvárost. A tüntetők ostromra készülnek.

FRISSÍTÉS (14:30): Harcra készülnek a kijevi tüntetők

A Kyiv Post helyszíni beszámolója szerint nagyjából ötezer tüntető van a kormányellenes tüntetések központjának számító kijevi Majdan-téren, akik szemmel láthatóan újabb összecsapásokra készülnek a rendőrökkel. A tüntetők hangulata a beszámoló szerint “harcias és derűs”. Közben többen is ételt, italt és kávét visznek a demonstrálóknak.

Az alábbi két felvételt a Kyiv Post egyik szerkesztője, Katya Gorcsinszkaja készítette a Majdan-téren. Az egyiken Molotov-koktélokat gyártanak, a másodikon pedig utcaköveket gyűjtenek.

A metró sem jár

Az ország más részein, mindenekelőtt a nyugati városokban is tartottak ellenzéki megmozdulásokat, elsősorban a kijevi erőszak miatt tiltakozva. Lembergben (Lviv) mintegy ötezer tüntető fegyvereket zsákmányolt egy laktanyában. Ungvár lakosságát a város egyetemi diáksága szerdára hívta tüntetésre. Munkács főterén szerda délben tartanak népgyűlést, amelyen a kijevi összecsapások áldozataira emlékeznek.

Kijev központi részében szerdán zárva tartanak az óvodák és az iskolák. A metró sem jár, viszont a felszíni közlekedést ingyenessé tették.

Joe Biden amerikai alelnök a kormányerők visszavonására szólította fel Janukovicsot, valamint arra, hogy a kormányzat gyakoroljon maximális önmérsékletet. Keddi telefonbeszélgetésükön – mint a Fehér Ház közölte – Biden értésre adta, hogy az Egyesült Államok elítéli az erőszakot, a konfliktus bármely résztvevője folyamodik is hozzá, de rámutatott, hogy a kormányzat különös felelősséget visel a feszültség enyhítéséért. John Kerry külügyminiszter pedig úgy fogalmazott, hogy “az országban tapasztalható mély megosztottságot nem lehet ártatlan vér kiontásával megoldani”.

Ukrajnában novemberben kezdődött a kormányellenes elégedetlenségi mozgalom, azután, hogy Viktor Janukovics az utolsó pillanatban lemondta az Európai Unióval kötendő társulási szerződés aláírását, és sokak szerint Oroszország felé kormányozza a köztársaságot.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik