Nagyvilág

Vilmos herceg lemondana örökségéről

A herceg a Buckingham-palota összes, elefántcsontból készült műtárgyát megsemmisíttetné.

A 80 éves Jane Goodall világhírű brit főemlőskutató a The Independent on Sunday című lapnak nyilatkozva elmondta, hogy beszélt Vilmos herceggel, aki közölte vele: bezúzva szeretné látni a Buckingham-palotában lévő összes elefántcsont tárgyat. A herceg szóvivője sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az állítólag elhangzott magánjellegű megjegyzést.

A brit királyi család grandiózus gyűjteményében mintegy 1200 olyan tárgy sorakozik, amely elefántcsontot tartalmaz, egyebek közt legyezők, miniatűrök és bútorok, köztük egy Indiából származó, 1851-ben készült elefántcsont trón, amely egykor Viktória királynő tulajdonát képezte. Károly walesi herceg az elmúlt években állítólag londoni és highgrove-i rezidenciáján is eltetette szem elől az elefántcsontból készült tárgyakat. Szakértők szerint ezek megsemmisítése “erőteljes” üzenet lenne a világ számára és más országok vezetőit is hasonló lépésekre sarkallhatja.

Az orvvadászat számos állatfajt sodort a kihalás szélére, az elefántot éppúgy, mint az orrszarvúkat vagy tigriseket. Károly walesi herceg és fia, Vilmos a napokban videóüzenetben figyelmeztetett az illegális kereskedelem veszélyeire.

Vilmos pár nappal ezelőtt részt vett azon a nagyszabású londoni konferencián, amelyen 46 ország és 11 ENSZ-szervezet képviselői nyilatkozatot fogadtak el az évi 19 milliárd dolláros üzletet jelentő illegális vadkereskedelem megfékezéséről. Tavaly legalább 45 tonnányi elefántcsontot koboztak el a hatóságok világszerte, ami negyed évszázada a legnagyobb éves zsákmánynak számít.

Brian Sewell műkritikus szerint ugyanakkor a műtárgyak vagy kézműves alkotások elpusztítása nem jó válasz az orvvadászat problémájára. “El kell fogadnunk, hogy ezek a tárgyak léteznek. Az elefántcsont egykor értékes alapanyag volt, amellyel mesteremberek dolgoztak a reneszánszkorban. Nem látom az összefüggést az elefántok megmentésének ügye és az évszázadokkal ezelőtt készült műalkotások elpusztítása között” – húzta alá Sewell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik