Tudomány

Naponta száz elefántot ölnek meg az orvvadászok

Minden évben egyre több elefántot gyilkolnak meg, csak és kizárólag az emberi kapzsiság, és érthetetlen rongyrázás miatt, a fennséges állatoknak csak ritka agyaruk miatt kell meghalniuk.

Hong Kongban hatalmas mennyiségű, körülbelül 33 tonnányi, feketepiacra szánt elefántcsontot foglaltak le csempészektől a hatóságok. A veszélyeztetett fajokért létrehozott, globális bizottság (Endangered Species Advisory Committee) úgy döntött, a legjobb megoldás, ha megszabadulnak a rengeteg vadon élő elefánt életébe került készlettől, és elhamvasztják a csontokat.

Tulajdonképpen ezzel üzenni akarnak a csontok kereskedelmével foglalkozó bűnbandáknak, és vásárlóiknak: az elefántcsont értéktelen, és a lefoglalt készleteket így nem fenyegeti rablótámadás.

Ez az intézkedés a világ más területein is hasonló lépésekre sarkallta a helyi hatóságokat, az Egyesült Államokban, Kenyában, és Kínában is a lefoglalt csontok megsemmisítése mellett döntöttek.

Újra fontos kérdés ez, amire fel kell hívni a közvélemény figyelmét, mert Ázsia illegális piacai éheznek a minél nagyobb mennyiségű agyarra. Naponta körülbelül száz elefántot ölnek meg, csak emiatt, 2013-ban ezzel az értékkel rekordot döntött a felelőtlen gyilkolás, 25 éve nem halt meg ennyi elefánt emberi kéz által.

Az orvvadászok tevékenysége így komoly károkat okoz, mivel évente körülbelül a meglévő állomány nyolc százalékát ölik meg, és a természetes szaporulat csak öt százalék körül mozog. Ebből könnyen látható, hogy ha a különlegességre vágyó gazdagok nem hagynak fel érthetetlen hóbortjukkal, akkor komoly veszélybe kerülhet ez a Föld élővilágát nagyban meghatározó, hatalmas élőlény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik