Nagyvilág

Hadat üzentek az elefántcsont-kereskedelemnek

Az elefántcsontból készült termékek illegális kereskedelmének felszámolását tűzte ki célul az Egyesült Államok, remélve, hogy sikerül megfékeznie az elefántok és más afrikai fajok kipusztításával fenyegető orvvadászatot.

Az elefántcsont termékek értékesítésének korlátozása az egyik kulcsösszetevője annak az új, a vadkereskedelem felszámolását célzó nemzeti stratégiának, amelyet kedden ismertetett a Fehér Ház, mintegy hét hónappal az után, hogy Barack Obama elnök elrendelte egy kormányzati akciócsoport felállítását az illegális nemzetközi vadkereskedelem elleni küzdelemhez.

Évente 35 ezer elefántot ölnek le

A környezetvédők attól tartanak, hogy megfelelő globális fellépés hiányában az elefántok és az orrszarvúk ki fognak halni. Afrika egykor több milliós elefántpopulációja mára 500 ezerre vagy még kevesebbre csökkent – mondta Dan Ashe, az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálatának igazgatója, hozzátéve, hogy a megmaradt példányok közül nagyjából 35 ezret ölnek le évente.

Az amerikai szigorítás olyan már régóta napirenden lévő természetvédelmi és veszélyeztetett fajokra vonatkozó törvényekre irányul, mint az elefántcsontimport több évtizedes korlátozása. A törvények rossz kivitelezéséből és alkalmazásából adódóan eddig ha egy elefántcsont termék bekerült az országba, az “utóélete” szabályozatlan maradt.

Az új stratégia szerint ha valakit rajtakapnak, hogy elefántcsont-termékeket próbál eladni és nem tudja dokumentumokkal bizonyítani azok származását, legális voltát, akkor a kormány elkobozza a tárgyakat. Az államhatárokon átívelő kereskedelmet tiltani fogják, kivéve, ha antik, vagyis több mint száz éves tárgyról van szó. Egy adott államon belül pedig csak akkor lehet elefántcsonttermékeket értékesíteni, ha az eladó személy bizonyítani tudja, hogy a tárgyakat még az importkorlátozás előtt hozták be az országba.

Jó példával járnak elő

Bizonyos esetektől eltekintve a termékek exportját is korlátozni fogják. A kivételek ellenére az illetékesek biztosak abban, hogy a szigorítás idővel az elefántcsonttermékek kereskedelmének majdnem teljes betiltásához fog vezetni. Amerikai illetékes úgy vélik: azáltal, hogy az Egyesült Államok szigorú példával jár elő, képes lesz hasonló lépésekre ösztönözni más országokat is, csökkentve a vadállatokból készült termékek iránti globális igényt és teljesen kivonni a forgalomból az üzéreket. Az Egyesült Államok igyekszik megerősíteni a nemzetközi összefogást az évente nagyjából 10 milliárd dolláros forgalmat lebonyolító illegális vadkereskedelem ellen.

Tavaly októberben több mint hattonnányi – Afrikából az Egyesült Államokba csempészett – elefántcsontot zúztak össze a Colorado állambeli Denverben, hogy így üzenjék meg az orvvadászoknak: az ország nem akar a felvevőpiacuk lenni. Múlt héten Franciaországban több mint háromtonnányi illegális kereskedelemből származó elefántcsontot őröltek porrá és hasonló módon jártak el más nemzetek, köztük Gabon és Kína is.

Kína után az Egyesült Államok a második számú célországa az olyan állati eredetű, illegális termékeknek, mint amilyen az elefántagyar, az orrszarvútülök vagy a tigrisvér. Annak ellenére, hogy az afrikai elefántagyar nemzetközi kereskedelmét 1989-ben betiltották, Peking utcáin több mint 1000 dollárt (227 ezer forint) adnak fontjáért és az árak egyre emelkednek – húzta alá a Természetvédelmi Világalap (WWF).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik