Nagyvilág

Tüntetők ostromolták a miniszterelnöki hivatalt

A thaiföldi demonstrálok személyesen szerettek volna találkozni a kormányfővel, de az nem állt szóba velük.

A rizstermelők kora reggel kezdtek tüntetni az épület előtt, követelve, hogy személyesen Jinglak Sinavatra kormányfőnek mondhassák el sérelmeiket, de miután a miniszterelnök nem állt szóba velük, dél körül, nem törődve az épületet védő rendőrökkel, átvágták a hivatalt körülvevő szögesdrótot, behatoltak a miniszterelnöki rezidencia területére, de az épületbe nem mentek be. A tüntetők sérelmezik, hogy a kormány nem teljesítette a rizsfelvásárlással kapcsolatos ígéretét.

A tüntetők betontömbökből és gyorsan kötő cementből betonfalat kezdtek emelni a kormányzati épület főbejárata előtt.
A kormányfő lemondását követelő tüntetők vezetője, Szuthep Thaugszuban közölte: nem engedik vissza Jinglak Sinavatrát az épületbe, mert „ügyvezető kormánya nem legitim, korrupt és visszaél a hatalmával”.


Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

A hatóságok, amelyek korábban bejelentették, hogy a visszafoglaltak a tüntetőktől több elfoglalt intézményt a fővárosban, amelyben szükségállapot van érvényben, hétfőn hangsúlyozták: a tárgyalásokat részesítik előnyben, bár nem sok sikerrel jártak eddig.

A tüntetők három hónapja követelik Jinglak Sinavatra kormányfő távozását, akit azzal vádolnak, hogy bátyja, a 2006-ban államcsínnyel megbuktatott és száműzetésben élő Thakszin Sinavatra miniszterelnök bábja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik