Nagyvilág

Agyonlőttek és felgyújtottak egy nőt Thaiföldön

Vélhetően három gyermek meggyilkolásáért álltak bosszút muzulmán fegyveresek, amikor a járókelők szeme láttára fényes nappal agyonlőttek az utcán egy buddhista nőt Thaiföld déli részén, majd a holttestet fel is gyújtották.

Az eset Pattani tartományban történt, az áldozat egy rendőr 28 éves felesége volt. Vásárlás után éppen be akart szállni autójába, amikor a támadók lelőtték. A gyilkosságot és a holttest felgyújtását több szemtanú is látta, de senki nem mert tanúskodni a rendőrségen.

A támadók a helyszínen üzenetet hagytak, amelyből arra lehet következtetni, hogy tettüket bosszúból követték el egy muszlim család elleni múlt heti támadás miatt: akkor három kisgyermeket lőttek agyon, a szülőket pedig megsebesítették Narathivat tartományban. “Mindaddig gyilkolni fogunk titeket, amíg a területünkön vagytok” – fenyegettek a támadók az üzenetben.

Pattani, Jala és Narathivat tartományban már tíz éve folyik erőszakos lázadás a buddhista uralommal szemben: 2004 óta több mint 5900 ember, köztük számos gyermek életét követelték a támadások. A három tartomány egykor egy maláj muzulmán szultánság része volt, mígnem Thaiföld 1909-ben bekebelezte azokat. Tavaly ugyan megindultak a béketárgyalások a lázadók és a thaiföldi hatóságok között, de azok egyelőre eredménytelenek, még az erőszak visszaszorítását sem sikerült elérniük.


Muzulmán hívők a meghalt gyermekekért imádkoznak (Fotó: Europress Fotóügynökség)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik