Nagyvilág

Hókáosz bénítja Ausztriát

Vonatelakadást, útlezárásokat, lavinaveszélyt és áramkimaradást okozott az osztrákoknál a heves hóesés hétfő reggelre.

Stájerország déli és nyugati részén erős hóesés, a tartomány keleti részén eső okozott kimaradásokat az áramellátásban. Hétfő délelőttre közel hétezer háztartás maradt áram nélkül a vezetékekre dőlt fák miatt. A környékbeli hegyekben több mint fél méternyi friss hó esett. Karintiában tízezer háztartásban szünetelt az áramellátás.

Az úttestre dőlt fák és lavinaveszély miatt Feistritznél a Salzburg felé haladó irányban egy szakaszon lezárták az A10-es autópályát.

Leállt a vasúti közlekedés

Az osztrák vasúttársaságnak (ÖBB) közel hatszáz, pályaudvarokon rekedt utas biztonságos célba éréséről kellett gondoskodnia. Karintiában és Stájerországban buszokat állítottak forgalomba, miután erőteljes havazás és a sínekre dőlt fák nehezítették a vasúti közlekedést. Az utakon további elakadásokra lehet számítani – közölte a vasúttársaság szóvivője.

Tirol tartományban 2000 méter felett hármas fokozatú lavinariasztás van érvényben az ötfokozatú skálán. Itt az elmúlt 24 óra alatt 20-30 centiméter friss hó esett, erős délnyugati széllel kísérve.

Az érintett tartományokban a közlekedési káoszra való tekintettel elhalasztották a véradást – áll az Osztrák Vöröskereszt közleményében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik