Nagyvilág

Felfüggesztették Homsz evakuálást

Nem mentik az ostromzárban rekedt embereket a szíriai városból, amíg nem tisztázódik a kormányerők által kihallgatás alá vont menekültek sorsa.

Matthew Hollingworth, az ENSZ egy magas rangú tisztségviselője közölte: a szíriai hadsereg továbbra is több tucat sorköteles korú férfit tart fogva azok közül, akiket a Szírai Vörös Félhold és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) egy hete tartó mentési akciójában Homsz belvárosából kimenekített.

Bassár el-Aszad elnök kormánycsapatai minden 55 év alatti férfit potenciális ellenzéki harcosnak tartanak, s szigorú ellenőrzés alá vetik őket. Hollingworth úgy nyilatkozott, hogy a mentőakció folytatásának feltétele a még fogva tartott mintegy 220 ember státusának tisztázása. Múlt péntek óta több mint 1400 civilt sikerült kimenteni Homsz több mint másfél éve megszállt óvárosából.

Vége lesz a második fordulónak

Eközben a szíriai polgárháborúban egymás ellen harcoló felek közt folytatott genfi béketárgyalások második fordulója lassan végéhez ér. A felek közt közvetítő ENSZ különmegbízott, Lahdar Brahími egy harmadik tárgyalási szakaszt tervez – közölte az ellenzéki küldöttség egyik tagja.

A megbeszélések egyik fő vitapontja az ellenzék által szorgalmazott átmeneti kormányzó testület létrehozása. Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes pénteken úgy nyilatkozott Genfben, hogy a szíriai kormány abban az esetben hajlandó egy átmeneti kormányról tárgyalni, ha az ellenzék hivatalosan elkötelezi magát az országban tomboló terrorizmus elleni harcra.

Szíriában pénteken is folytatódtak a harcok. Az UNHCR jelentése szerint 5-600 család menekült a libanoni határ mentén fekvő Jabrúd városából a szomszéd országba. A segélyszervezet tisztségviselői szerint a kormányerők fokozott mozgósítása a felkelők ellenőrzése alatt lévő város közelében nagyszabású szárazföldi támadás előjele lehet.

Szállodát robbantottak

Közben egy másik hír szíriai városban, Aleppóban aknákat robbantottak a felkelők a Carlton szálloda alatt legkevesebb öt katona halálát okozva.

Az iszlamista fegyveresek több alagutat ástak a város egyik legelőkelőbb szállodája alatt és robbanószerkezeteket helyeztek el bennük. Az épületben kormányhű csapatok állomásoznak. A robbanásban öt katona vesztette életét és tizennyolcan megsebesültek, a szálloda több része megsérült. A szálló a történelmi óváros közepén álló citadella közvetlen közelében található.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik