Nagyvilág

Szíriát bombázta Izrael

Sziriai-lazadok(210x140)(1).jpg (szíria, lázadók, )
Sziriai-lazadok(210x140)(1).jpg (szíria, lázadók, )

Támadást intézett az izraeli légierő egy katonai bázis ellen az észak-szíriai Latakia tengerparti város repülőterén.

A hírt – amelyről a libanoni média számolt be – más forrás egyelőre nem erősítette meg, mindamellett magas rangú izraeli tisztségviselők a múltban nemegyszer kijelentették: minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy megakadályozzák korszerű fegyverek szállítását Szíriából Libanonba – emlékeztet hétfőn internetes oldalán a Háárec című izraeli napilap. A tisztségviselők állítása szerint a fegyverek az egész Dél-Libanont uralma alatt tartó Hezbollah szélsőséges síita szervezet haderejét növelnék a zsidó állammal szemben.

Benjámin Netanjahu kormányfő két héttel ezelőtt arra utalt, hogy folynak olyan hadműveletek, amelyek célja az ilyen fegyverszállítások meghiúsítása. A miniszterelnök konkrét veszélyként azokat a precíziós rakétakilövő rendszereket emelte ki, amelyeket a Hezbollah izraeli hadihajók ellen tudna bevetni.

Kommentár nélkül

Izrael eddig rendszerint kommentár nélkül hagyta azokat a világsajtóban megjelent riportokat, amelyek hasonló légitámadásokról számoltak be Latakiához közeli fegyverraktárak ellen. Novemberben amerikai források jelentették, hogy Izrael állt egy támadás mögött, amelyet orosz gyártmányú, SA-8 típusú föld-levegő rakéták ellen indítottak az észak-szíriai kikötőváros körzetében.

Izrael meggyőződése szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök elkötelezett támogatója a Hezbollahnak, amely fegyveres alakulataival Szírián belül is harcol a kormánycsapatok oldalán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik