Nagyvilág

Könyörtelen öldöklés Aleppónál

Sziria-gyerek(960x640)(1).jpg (szíria, bombázás, )
Sziria-gyerek(960x640)(1).jpg (szíria, bombázás, )

A szíriai városnak és környékének tíz napja tartó bombázásában eddig 410 ember, köztük 117 gyermek vesztette életét - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A londoni székhelyű, a szíriai kormányellenes felkelőkhöz közelálló civil szervezet szerdán közzétett adatai szerint a halottak között van 34 nő, 30 kormányellenes felkelő, továbbá az Iraki és Levantei Iszlám Állam nevű, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz közelálló iszlamista szervezet kilenc tagja.

A három éve tartó szíriai konfliktusban eddig kevés kormányoldali támadás követelt ilyen nagy számú áldozatot, és még soha ennyit a polgári lakosságból – közölte Rami Abdurrahman, az OSDH vezetője.

“Állítsák meg a szíriai civilek meggyilkolását!”

Mint mondta, azért ilyen magas az áldozatok száma, mert a légierő nagyon pontatlanul célba érő, ugyanakkor nagy pusztítást végző hordóbombákat – robbanószerrel és üzemanyaggal töltött tartályokat, hordókat – dob le lakott területekre. A szíriai kormányerők december 15. óta bombázzák a két részre szakadt városnak és térségének a felkelők ellenőrizte övezeteit; a hivatalos verzió szerint a polgári lakosok közé vegyült külföldi “terroristákat” akarják megsemmisíteni.
Szerdán Aleppó két keleti városrészét, Szakhurt és Dzsabal Badrót sújtották légicsapások.

A könyörtelen öldöklés miatt az OSDH még kedden felszólította a “nemzetek közösségét, az ENSZ főtitkárát és minden lelkiismeretes embert, hogy azonnal reagáljanak, és állítsák meg a szíriai civilek meggyilkolását”.

Szerdán az Európai Unió és az Arab Liga is a légitámadások azonnali abbahagyására szólított fel. Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője nyilatkozatban közölte, hogy “nagyon aggasztja” a légi hadjárat és az, hogy sűrűn lakott területeken alkalmaznak hordóbombákat, amelyeknek “pusztító hatásai ijesztőek”. Nabil al-Arabi, az Arab Liga főtitkára ugyancsak a légicsapások leállítására szólította fel a szíriai hadsereget, hangoztatva, hogy “ártatlan polgári személyek százai, köztük nők és gyermekek vesztik életüket” a bombázásokban.

A nemzetközi bírálatokra adott első reagálásában Damaszkusz kedden azt hangoztatta, hogy a támadások célpontjai csak a polgári lakosok közé beszivárgott külföldi fegyveresek.

Terroristák a célpontok?

“A légicsapások azok ellen a zárványok ellen irányulnak Aleppóban, ahol a tartomány északi részéről beszivárgott terroristák bujkálnak” – idézte a Szana szíriai hírügynökség a biztonsági erők egy magas rangú illetékesét.

A szíriai ellenzék kedden megismételte, hogy nem hajlandó részt venni a szíriai polgárháború rendezését célzó genfi konferencián, ha a kormányerők nem szüntetik be az Aleppó elleni légitámadásokat.

Eközben az iraki hatóságok megtudták, hogy az egyik nagyhatalmú kormányellenes szíriai szervezet, az al-Kaidával szövetséges an-Nuszra Front ENSZ-alkalmazottak elrablására törekszik.

Iraki hírszerzési források elmondták az AP-nek, hogy egy másik iszlamista szervezet négy elfogott tagjától szerezték értesüléseiket az emberrablási kísérletekről. Egy Szíriában elrabolt ENSZ-alkalmazott csak nyolc hónap múltán, októberben nyerte vissza szabadságát, további két tucat kéksapkás békefenntartó pedig rövid időre került emberrablók fogságába idén. Az Irakban elfogott fegyveresektől első ízben került elő fotó az an-Nuszra Front rejtőzködő vezetőjéről, Abu Mohamed al-Dzsulániról, akitől leveleket is találtak az elfogottaknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik