Nagyvilág

Tíz év börtönt kapott egy szaúdi tüntető

A férfi a szaúdi királyi uralkodócsaládot "bűnbandának" és "amerikai ügynököknek" nevezte.

Tíz év börtönre ítéltek Szaúd-Arábiában egy férfit, mert kormányellenes tüntetéseken vett részt, és azokról készült fotókat terjesztett a világhálón – adták hírül kedden szaúdi állami tömegtájékoztatási eszközök.

A börtönbüntetésen felül a bíróság megtiltotta, hogy a férfi – akit az “uralkodónak való ellenszegülés” vádjában találták bűnösnek – külföldre utazhasson szabadulása után további tíz évig.

A bíróság indoklása szerint a férfi megsértette az internetes bűntényekről rendelkező törvényt: “zavarkeltés” bűntettét követte el azzal, hogy tüntetések fotóit terjesztette az interneten és adta át műholdas tévéknek.

A férfi egyebek mellett Szaúd-Arábia keleti részén, Katíf tartományban készített felvételeket arról, ahogy a királyság szunnita vezetőitől tisztességes bánásmódot és mélyebb reformokat követelő kisebbségi síita tüntetők összecsaptak a rendőrökkel.
A férfi a szaúdi királyi uralkodócsaládot “bűnbandának” és “amerikai ügynököknek” titulálta.

Szaúd-Arábia alig másfél hete léptette életbe terrorizmus elleni új törvényét, amelyet aggasztónak minősítenek emberi jogi aktivisták, mert szerintük a törvény megengedi a királyságnak, hogy bárkit terroristaként üldözzön, aki reformokat követel, vagy bírálja a társadalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik