Nagyvilág

Százezer embertől vesznek DNS-mintát

DNS (dns, )
DNS (dns, )

A Szaúd-Arábiában előforduló krónikus betegségek vizsgálatához készítenek így adatbankot.

Átfogó DNS-adatbázis létrehozásába fogtak Szaúd-Arábiában. Öt éven belül az egészséges és beteg szaúd-arábiaiaktól vett mintegy százezer DNS-mintát fogják kielemezni a kutatók – közölte a projektet támogató Life Technologies amerikai cég.

“Az adatok segítségével azonosítják majd az országban elterjedt súlyos betegségek okát” – mondta el Mokrin bin Abdel-Aziz herceg, második kormányfő-helyettes vasárnap a Rijád északi részén lévő King Abdulaziz City for Science and Technology (KACST) részeként kiépített illetékes kutatóközpont felavatásán.

Az adatbank munkájában összesen 15 szaúd-arábiai kutatóközpont vesz részt.

Felpörgött a génkutatás

Szaúd-Arábia különösen elkötelezett a génkutatás terén. A KACST kutatói 2010-ben kínai kutatókkal közösen fejtették meg az Arab-félszigeten elterjedt egypúpú teve (Camelus dromedarius) örökítőanyagát. A dromedár immunrendszerére vonatkozó új ismeretek a tudósok reményei szerint hasznos információkat jelenthetnek az orvostudomány számára is.

A KACST vasárnap bejelentette, hogy megfejtették a datolyapálma DNS-ét is, az ebből származó információk hasznosításának eredményeképpen pedig javulhat a datolyatermés minősége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik