Nagyvilág

Kivégezhetik a királyi család egyik tagját

szaud-arabia(960x640)(2).jpg (szaúd arábia)
szaud-arabia(960x640)(2).jpg (szaúd arábia)

A trónörökös lehetővé tette, hogy emberölés miatt halállal büntessenek egy herceget Szaúd-Arábiában.

Az ultrakonzervatív monarchiában nem túl gyakori, hogy az uralkodó családtagjaira halálbüntetést szabnak ki.

Az Arab News című angol nyelvű szaúd-arábiai napilap nem közölte sem a szóban forgó herceg, sem az áldozat nevét, mindössze annyit tudni, hogy a trónörökös Szalmán herceg “lehetővé tette egy szaúdi állampolgár meggyilkolásával gyanúsított herceg esetleges kivégzését”.

A belügyminiszternek küldött üzenetében Szalmán arra figyelmeztetett, hogy “a saría (az iszlám törvénykezés) kivétel nélkül mindenkire vonatkozik”.

Kevesellte a vérdíjat

A trónörökös azután foglalt állást a kérdésben, hogy az áldozat apja nem volt hajlandó megkegyelmezni a gyilkosnak, kevesellte ugyanis a felajánlott “vérdíj” összegét.

Szaúd-Arábiában az iszlám jog van érvényben, amelyre hivatkozva róják ki sok esetben a halálbüntetést. Gyilkosság elkövetésekor akkor nem hajtják végre az ítéletet, ha az áldozat családja elfogadja a kárpótlás megfizetését, ahogyan azt a hatóságok általában javasolják.

“Nincs különbség hatalmas és kicsi, gazdag és szegény között (…), senki nem szólhat bele a bírói testület döntésébe, ez állami hagyomány, elkötelezettek vagyunk a saría mellett” – idézte a lap Szalmán szavait.

Nincs kegyelem

A Reuters hírügynökség nem tudta elérni a belügyminisztérium szóvivőjét, a hír forrása azonban meglehetősen hitelesnek nevezhető, az Arab News ugyanis része egy, a miniszterelnök-helyettesként és védelmi miniszterként is funkcionáló Szalmán elnökölte médiacsoportnak.

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogvédő szervezet szerint az ország egyike azoknak a világon, ahol a legtöbb halálraítélten végrehajtják a büntetést. A sivatagi királyságban a szervezet tudomása szerint az idei év első öt hónapjában legalább negyvenhét embert végeztek ki. Szaúd-Arábiában egyebek mellett a nemi erőszak, a gyilkosság, a fegyveres rablás, a hit elhagyása és a drogkereskedelem büntethető halállal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik