Nagyvilág

Lángoló aranybányában lelték halálukat

Nyolc bányász holttestét találták meg a dél-afrikai aranybányában, ahol a héten tűz ütött ki, és beomlott egy tárna – közölte csütörtökön a kormány.

A Johannesburgtól 30 kilométerre délnyugatra fekvő Doornkop aranybányában kedd este keletkezett a tűz 1733 méteres mélységben. Nyolc bányászt még szerdán sikerült élve kimenteni, kilenc eltűnt. A továbbra is eltűntként kezelt bányász után a Harmony bányatársaság még folytatja a kutatást.

Susan Shabangu, az ásványi erőforrások minisztere sajnálatosnak nevezte a helyzetet, és közleményében megígérte, hogy mindent megtesznek a baleset okának feltárása, a hasonló esetek elkerülése érdekében.

Az országos bányászszakszervezet szerint a tűz azután keletkezett, hogy földrengés rongálta meg a szellőzőrendszert, a vízvezetékeket és az áramvezetékeket.

Ez volt a legsúlyosabb bányabaleset Dél-Afrikában 2009 júliusa óta, amikor kilenc munkás halt meg tárnaomlás következtében egy platinabányában.

A Dél-afrikai Köztársaságban vannak a világ legmélyebb aranybányái, amelyek az apartheid időszaka óta a legveszélyesebbek közé számítanak. Az apartheid bukása (1994) óta a kormány, a szakszervezetek és a bányatársaságok sokat tettek a biztonság javításáért, de 2012-ben így is 112 ember halt meg bányabalesetekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik