Nagyvilág

250 holttestet rejthet a kőfejtő

mexikó tömegsír (mexikó, rendőrség, tömegsír, )
mexikó tömegsír (mexikó, rendőrség, tömegsír, )

Megkezdődött egy vélt tömegsír feltárása Dél-Szerbiában.

A Raska térségben fekvő Rudnicán a feltételezések szerint az egykori kőfejtőben 250 koszovói albánt temettek el 1999 júniusában a koszovói harcokból visszavonuló szerb különleges rendőrség tagjai.

Az ásatásokat a háborús bűnökkel foglalkozó szerbiai ügyészség és az eltűnt személyekért felelős bizottság rendelte el.

Az eltűnt személyekkel foglalkozó bizottság elnöke, Veljko Odalovic a Novi Pazar-i televíziónak adott nyilatkozatában azt mondta, az ásatások célja az, hogy “megszüntessenek minden kétséget ezzel a helyszínnel kapcsolatban”.

Már vizsgálták

“Többször is végeztünk kutatást. Az Európai Unió jogi és igazságügyi missziójának (EULEX) információi alapján dolgoztunk. Ez egy komoly és nehéz kérdés, ezért nem szeretnénk felelőtlenül eljárni. Jelentős eszközöket biztosítottunk ennek a helyszínnek a kivizsgálására” – hangsúlyozta Odalovic.

A televízió jelentése szerint szemtanúk már 1999-ben jelentették, hogy valaki földet szórt szét a rudnicai kőfejtő területén, de senki sem tudta teljes bizonyossággal megmondani, hogy ez miért történt. A helyiek szerint a bánya a 80-as évek végén bezárt.

A lehetséges tömegsír kérdését 2004-ben vetette fel először egy pristinai munkacsoport és a koszovói ENSZ-közigazgatás (UNMIK), 2007-ben pedig már folytattak itt vizsgálatot, de akkor nem találtak semmit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik