Nagyvilág

Törött üveggel megerőszakolták, miközben az életéért könyörgött

Brutális akciókat hajtanak végre neonáci csoportok a homoszexuálisok ellen Oroszországban. A bestiális tettekről készült felvételeket aztán büszkén osztják meg az interneten.

Bestiális, embertelen, perverz, gyáva kegyetlenkedés. Körülbelül így lehet összegezni az „Occupy Pedophilia” nevű, orosz neonáci csoport munkásságát. A Human Rights Watch, nemzetközi emberi jogi szervezet február 4-én, négy nappal a Téli Olimpia megnyitója előtt tett közzé egy hátborzongató riportot a csoport működéséről.

A homoszexualitást a pedofíliával összemosó neonácik az orosz közösségi oldalakon álprofilokat hoznak létre, randira hívnak meleg fiatalokat, akiket aztán brutálisan bántalmaznak, majd büszkén osztják meg az akcióikról készített felvételeket. Megtermett emberszabásúak hordában támadnak meg negyvenkilós fiúkat.

Minderre Putyin homofób törvénye miatt érzik magukat feljogosítva. A gumiszabályt úgy alkották meg, hogy bármikor bárkire ráhúzható legyen: törvényt sértett. A jogszabály annyit mond ki, hogy büntetés jár annak, aki „homoszexuális propagandát kiskorúak körében terjeszt”. Legutóbb egy újságírót büntettek meg azért, mert lapjában interjút közölt egy akadémikussal, akit mássága miatt bocsátottak el állásából.

Oroszország a kiskorúak védelme mögé bújva tűzi zászlajára a homofóbiát csakúgy, mint a nácijai. Csak kérdés, mennyire és mitől védi a kiskorúakat az, ha egy férfit megkínoznak és vizeletet itatnak vele, vagy az, ha egy másikat levetkőztetnek, a ruháit elégetik, megverik, majd egy törött italosüveggel megerőszakolják, miközben ő az életéért könyörög: „Mit tehetnék – ilyennek születtem.” Az elkövetők a következő generáció legfényesebben ragyogó példaképei?

A Szocsiban pénteken kezdődő Téli Olimpia a szokásosnál jóval nagyobb figyelmet irányít Oroszországra, és súlyos emberi jogi problémáira. Bár jelenleg (és valószínűleg majd a rendezvény alatt is) az utóbbi évek legnagyobb nemzetközi melegjogi mozgalma zajlik, félő, hogy minden marad a régiben, miután kialudt az olimpiai láng.

Az „Occupy Pedophilia” vezére, Maxim Sergeyevich Martsinkevich például lakat alatt lesz a játékok ideje alatt. Miután decemberben a szomszédos Ukrajnába is ellátogatott, hogy társaival megverje az X-Faktor helyi kiadásának egyik szereplőjét, és az ukrán hatóságok keresni kezdték, Oroszországban is megvádolták a kegyetlenkedő videói miatt. Bár a férfi Kubába menekült a hatóságok elől, a karibi ország rendőrsége pillanatok alatt elfogta, és kiadta Moszkvának. Az orosz 282-es törvény alapján gyűlöletkeltéssel és az emberi méltóság elleni erőszakos támadással vádolják. Ha elítélik, visszaesőnek számít majd: 2007-ben háromévi börtönre ítélték ugyanezen törvény alapján. Akkor, a „Format 18” (a 18-as szám a neonácik körében Adolf Hitler monogramját jelöli) nevű szélsőjobboldali szervezet vezéreként ő szervezte hajléktalanok és ázsiai vendégmunkások megverését és megkínzását, illetve a bűncselekményekről készült videók terjesztését és értékesítését.

A homoszexualitás a börtönévei alatt került a neonáci érdeklődésének középpontjába: szabadulása után alapította meg az „Occupy Pedophilia” csoportot, majd két évig utazgatott Oroszországban, hogy támogatókat és híveket gyűjtsön maga köré.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik