Nagyvilág

Elítéltek egy orosz újságírót “homoszexuális propagandáért”

Egy mássága miatt kirúgott földrajztanárral közölt interjút, a hírhedt meleg-ellenes gumitörvény alapján ítélték el.

A bíróság 50 ezer rubeles (mintegy 325 ezer forint) pénzbírságot szabott ki szerdán Alekszandr Szuturinra, a habarovszki Molodoj Dalnyevosztocsnyik című hetilap szerkesztőjére, amiért interjút közölt egy meleg földrajztanárral, akit mássága miatt bocsátottak el akadémiai állásából – hívta fel a figyelmet pénteki közleményében a Human Rights First (HRF) emberi jogi szervezet.

A bírák szerint Szuturin megsértette a “nem hagyományos szexuális kapcsolatoknak a kiskorúak körében való propagálását” tiltó, tavaly elfogadott orosz törvényt.

Hírhedt homofób-törvény

Külföldről folyamatosan hevesen bírálják, Oroszországot a Vlagyimir Putyin elnök által 2013. június 30-án aláírt törvény miatt. Nem csak melegjogi és emberi jogi szervezetek, de Nobel-díjasok, és művészek is, többek közt egy brutális fotósorozattal. Több civil szervezet a február 7-én kezdődő szocsi téli olimpia bojkottját szorgalmazta a homofób jogszabály miatt.

Amerikai bizottságot küldenének, hogy beszéljenek az oroszok fejével

A New York-i központú Human Rights First nyilatkozata szerint a szocsi olimpiai játékok kezdete előtt alig néhány nappal meghozott ítélet “világos jelzés arra vonatkozóan, hogy Oroszország nem szándékozik enyhíteni saját állampolgárainak elnyomásán”. A HRF közli: Barack Obama elnöknél jár közben annak érdekében, hogy az olimpia után magas rangú amerikai küldöttség utazzon Moszkvába emberi jogi kérdések megvitatására, s hogy az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége szoros figyelemmel kövesse az orosz jogvédők helyzetét.

Nem egyedi az eset

A HRF aggodalmát fejezte ki egy másik, “homoszexuális propaganda” miatt perbe fogott orosz újságíró, Jelena Klimova ügye miatt is. A 25 éves újságírónő a vk.com orosz internetes közösségi hálón Gyetyi-404 néven csoportot alapított a tizenéves orosz meleg és leszbikus fiatalok számára. (Az elnevezés a böngészők hibaüzenetére utal, miszerint “ez az oldal nem létezik”.)

“Ha ezt a csoportot betiltanák, a fiatal homoszexuálisoknak semmilyen fóruma nem maradna arra, hogy nyíltan beszélhessenek gondjaikról, és segítő tanácsokhoz juthassanak” – nyilatkozta Klimova szombaton a független Eho Moszkvi rádiónak. Szavai szerint “ez katasztrófa lenne” számukra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik