Nagyvilág

Szocsiban találkozik Putyin és Janukovics

Az orosz és az ukrán elnök a téli olimpia alkalmából ül tárgyalóasztalhoz.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov elmondása szerint a két államfő a téli olimpia megnyitóján vesz részt, és ezt az alkalmat használják fel a négyszemközti találkozóra. Megbeszélésükön a kétoldalú kapcsolatokról lesz szó – jelezte a szóvivő.

Leonyid Kozsara ukrán külügyminiszter a napokban már beszélt arról, hogy Janukovics – akinek országában hónapok óta tartó kormányellenes tüntetések zajlanak – azt tervezi, hogy jelen lesz az olimpiai megnyitón. Ő még nem említette ugyanakkor, hogy ott Putyinnal is tárgyalóasztalhoz ülne.

Janukovics szerdán Catherine Ashtonnal, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével találkozik Kijevben.

Az ukrán államfő múlt héten elfogadta a kormány lemondását annak érdekében, enyhítse a feszültséget az ország vezetése és az ellenzéki tüntetők között.

A tömeges tiltakozó akciókat az indította el, hogy Janukovics (nyilvánvalóan orosz nyomásra) az utolsó pillanatban elhalasztotta Ukrajna európai uniós társulási szerződésének aláírását.

Oroszország decemberben 11 milliárd eurónyi (mintegy 3400 milliárd forintnyi) támogatást helyezett kilátásba Ukrajna számára a gazdasági talpra állás segítésére. Ennek első részletét már át is utalta, a többit azonban az ukrán kormány lemondása miatt egyelőre visszatartotta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik