Nagyvilág

Ahol a holokauszt elítéléséért büntetnek

Megrovásra számíthat hazájában Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter, mivel egy hétvégi interjújában "szörnyű tragédiának" nevezte a holokausztot.

Iráni sajtóértesülések szerint a parlament be fogja rendelni a külügyminisztert, hogy számon kérje rajta az Iránban hivatalosan mindeddig vitatott tömeggyilkosságra tett kijelentését. Zaríf a német Phoenix televízió által sugárzott beszélgetésben úgy fogalmazott, hogy a holokauszt “egy szörnyű tragédia volt, amelynek sohasem szabad megismétlődnie”.

Irán előző elnöke, Mahmúd Ahmadinezsád kormányzása alatt többször is kétségbe vonta a holokauszt történelmi hitelességét, és azt “mesének” nevezte. Nemzetközi felháborodást váltott ki egy 2006 decemberében megrendezett “holokausztértekezlettel”, amelyen a zsidók ellen elkövetett népirtás több ismert tagadója pódiumot kapott.

Az új iráni elnök, Haszan Róháni és külügyminisztere ebben a kérdésben már korábban is többször elhatárolta magát Ahmadinezsádtól, amit politikai ellenlábasaik az Irán ősellenségével, Izraellel szembeni hivatalos álláspont felrúgásának nyilvánítottak.

Zaríf mindazonáltal a vitatott interjúban leszögezte, hogy miközben az irániaknak “semmi ellenvetésük nincs a zsidókkal szemben”, kormánya határozottan elítéli Izraelnek a palesztinokkal kapcsolatos politikáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik