Nagyvilág

Így még nem tartott beszédet miniszterelnök – Videó

A török miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan nem tudott személyesen részt venni a vasárnapi pártrendezvényén Izmirben, ezért egészen szokatlan módon szólt követőihez: hologramként volt jelen.

Star Warsra emlékeztető jeleneteknek lehettek szemtanúi azok, akik ott voltak vasárnap a törökországi Izmirben az Igazság és Fejlődés (AKP) pártjának a rendezvényén – írja a theatlantic.com. A hatalmon lévő kormánypárt már a márciusi önkormányzati választásokra készül, és nincsenek könnyű helyzetben, az elmúlt időszakban ugyanis két miniszterük is belebukott az egyre csak gyűrűző korrupciós botrányba.

A miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan azonban most egy egészen szokatlan megoldással hívta fel magára a figyelmet. Mivel nem tudott részt venni a pártrendezvényen, ezért hologramos kivetülésben mondta el beszédét híveinek. A török Hürriyet újság beszámolója szerint Erdogan többek között arról beszélt, hogy a választások árnyékában ki vannak téve a „hazaáruló hálózatok támadásának”, illetve arra kérte polgármesterjelöltjeit, hogy „ne vesztegessék az idejüket”.

Bár nem megszokott a politikában ez a fajta megjelenés, politikusként nem Erdogan volt az első, aki élt a technológiai lehetőségekkel. India egyik jelentős politikusa, Narendra Modi például szintén a hologramos megoldást választotta, amikor 2012-ben az újraválasztásáért kampányolt.

“Nemzetközi hálózatok támadása”

A török líra kemény napokat él át. Az éjjel a török nemzeti bank kamatot emelt, hogy megakadályozza a líra árfolyamának további esését – az erre spekuláló tőkecsoportok erre felbátorodtak (hogy sikerült kizsarolniuk a kamatemelést), és a többi feltörekvő valutát támadják, mint amilyen a forint is – ezért járhatunk épp most 307 forintos euróár közelében. A kérdés, hogy avatkozik be a jegybank (bizonyos árfolyamszint felett kamatot kéne emelnie vagy máshogy közbeavatkoznia).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik