Nagyvilág

60 millió dollárt nyúlhatott le négy exminiszter Törökországban

korrupcio(2)(960x640).jpg (korrupció)
korrupcio(2)(960x640).jpg (korrupció)

Az ügyészség négy volt minisztert vádolt meg: a nagy pénzt a gazdasági tárca vezetője vihette.

A Cumhuriyet című ellenzéki török napilap szerint a vádak három olyan exminisztert érintenek, akik decemberben – a botrány kirobbanását követően – lemondásra kényszerültek. Zafer Caglayan volt gazdasági miniszter állítólag egymaga 52 millió dollárhoz jutott hozzá jogosulatlanul. Muammer Güler korábbi belügyminiszter tíz, Egemen Bagis volt EU-miniszter pedig másfél millióval gazdagodott illegális csatornákon keresztül.

A korrupciós gyanúval kapcsolatban az ügyészség kérte az érintett politikusok mentelmi jogának feloldását a parlamenttől, az egyelőre azonban nem világos, hogy a törvényhozás mikor dönt az ügyben, amely egyelőre az igazságügyi minisztérium előtt van.

A fenti három volt kormánytag mellett Erdogan Bayraktar egykori környezetvédelmi és várostervezési miniszter mentelmi jogának megszüntetését is kérte az ügyészség, de a vele szemben felhozott vádak egyelőre nem ismertek.

A török kabinetet és a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártját (AKP) megrengető korrupciós botrány december 17-én tört ki, amikor ötven embert, köztük Recep Tayyip Erdogan miniszterelnökhöz közelálló, ismert üzletembereket vettek őrizetbe egy pályázati csalások és megvesztegetések gyanújával 14 hónapja indult, nagyrészt titokban lefolytatott vizsgálat eredményeképpen.

A letartóztatottak között volt Caglayan, Güler és Bayraktar fia is, ezért beadták lemondásukat. Később Erdogan tíz miniszterét leváltotta a botránnyal kapcsolatban.

Elemzők szerint a botrány mögött az AKP és Fethullah Gülen hitszónok rendőri és igazságügyi körökben igen befolyásos vallási mozgalma közötti rejtett harc állhat. Az eljárásokkal kapcsolatban Erdogan korábban több száz rendőrt váltott le, az ügyészséget pedig puccskísérlettel vádolta meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik