Nagyvilág

Gyűrűzik a korrupciós botrány Törökországban

Torok-no(1)(960x640).jpg (török, törökország, )
Torok-no(1)(960x640).jpg (török, törökország, )

A kormányzó iszlám gyökerű Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) újabb képviselője mondott le kedden egy nemrégiben kirobbant korrupciós botrány miatt Törökországban.

Haszan Hamit Jildirim távozásával immár ötre nőtt a 2002 óta kormányon lévő AKP lemondott képviselőinek a száma azóta, hogy két héttel ezelőtt több török miniszter fiait is őrizetbe vették egy vesztegetési ügyben folytatott nyomozás keretében.

A lemondott politikusok mindegyike elítélte a kormány “nyomásgyakorlását”, amellyel szerintük az ügy kezdete óta a rendőrséget és az igazságszolgáltatást akarta befolyásolni. Egyikük, Ertugrul Günay egykori török kulturális és idegenforgalmi miniszter pénteken pökhendiséggel vádolta a kormánypártot.

A helyi média tájékoztatása szerint a botrány december 17-i kirobbanása óta folytatódnak a leváltások a nagyvárosok rendőrkapitányságain, lecserélték többek között az isztambuli rendőrfőnököt is. Menesztették a török biztonsági szolgálat főigazgatóságának tizennégy vezetőjét is, köztük a szervezett bűnözés, a terrorizmus elleni harc és a gyilkossági osztályok vezetőit is. A leváltásokkal állítólag Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök a szövetségesei elleni támadást bosszulta meg.

A lemondások ellenére az AKP továbbra is kényelmes többséggel rendelkezik a török parlamentben, a törvényhozás ötszázötven képviselőjéből háromszázhúsz a párt tagja.

A kormányát fenyegető súlyos korrupciós vádakkal szemben ellentámadásba lendült a török miniszterelnök, aki szombaton az igazságszolgáltatást, vetélytársait és az utcán tüntetőket vádolta az ország elleni összeesküvéssel.

Egy nappal a lemondását követelő tüntetések után Erdogan beszédében kipellengérezett olyan “mozgalmakat, médiumokat és üzleti vagy politikai köröket, amelyek levezényelték ezt a gyűlöletes összeesküvést”. Ezzel nyilvánvalóan Fethullah Gülen hitszónok befolyásos vallási mozgalmára utalt, amelyet az ügy hátterében gyanít. A pártjával korábban szövetséges mozgalom nemrégiben hirdetett háborút a kormány ellen, mert az be akar záratni bizonyos magániskolákat, amelyek a mozgalom anyagi hátterét biztosítják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik