Nagyvilág

Elnapolták Murszi perét

Murszi (murszi)
Murszi (murszi)

Az egyiptomi exelnök ellen négy per folyik, most a másodikat halasztották el - februárra.

Megkezdődött a múlt nyáron elnöki pozíciójából kiszorított Mohamed Murszi második pere kedden Kairóban: a vád értelmében az exelnök részese volt egy összeesküvésnek, amely következtében mintegy 20 ezer rab tört ki börtönéből, és sokan meghaltak.

Helikopterrel vitték

Murszit a reggeli órákban szállították helikopterrel az alexandriai Burdzs el-Arab börtönből a kairói rendőrakadémiába, a bírósági tárgyalás helyszínére. Murszi mellett az ügynek mintegy 130 másik vádlottja van, bár a hatóságok csak húsz személyt tudtak előállítani, köztük a Muzulmán Testvériség vezetőjét és az iszlamisták uralta éra más vezető személyiségeit. A távollétükben perbe fogott vádlottak között van többek között a Hamász palesztin szélsőséges szervezet és a Hezbollah libanoni sííta párt és milícia számos tagja is.

A börtönkitörés a 2011 januárjában kirobbant egyiptomi forradalom kezdetén történt, a Huszni Mubarak három évtizedes uralmának véget vető 18 napos felkelés első napjaiban. Az ügyészség vádja szerint Murszinak és bűnrészeseinek célja az egyiptomi állam és a közigazgatási intézmények lerombolása volt, és ezért külföldi csoportokkal szövetkeztek, amelyeknek mintegy 800 fegyverese hatolt be a Gázai övezeten keresztül az országba, hogy a felkelés körüli káoszt kihasználva megszervezze a rabok kiszabadítását. Az akció alatt számos fegyenc és rendőr vesztette életét.

Négyből kettő

Murszi ellen négy per folyik, amelyből eddig kettő tárgyalási szakasza kezdődött el. A további vádak között szerepel többek között a kémkedés, emberölésre való bujtatás, és a bíróság megsértése. A négy vádból három járhat ítélet esetén akár halálbüntetéssel.

Az előző, január 8-i meghallgatást a hatóságok elhalasztották a rossz időjárási viszonyokra hivatkozva. Az exelnököt akkor is helikopterrel kellett volna a fővárosba szállítani, amit a döntéshozók túl veszélyesnek ítéltek meg. Megfigyelők szerint a döntés nem annyira az évszakra jellemző időjárásnak tudható be, mint annak, hogy a kormány nem kívánta a perrel január 14-15-én tartott népszavazások lefolyását veszélyeztetni.

Halasztás februárig

Saabán el-Sámi bíró, a kairói büntetőbíróság elnöke hétfőn bejelentette, hogy engedélyezi a helyi média képviselőinek jelenlétét, akik élőben közvetíthetnek a keddi tárgyalásról, de ennek nem volt sok haszna, mert a tárgyalást rövid idő után elnapolták február 22-re. A halasztást az ügyvédek kérték, hogy alaposabban átvizsgálhassák a periratokat.

A városban a biztonsági erők több mint 60 páncélozott katonai járművel és 8 ezer állig felfegyverzett rendőrrel igyekszik megelőzni a múlt hétvégen több mint hatvan emberéletet követelő összecsapások megismétlődését.

Egy a per lefolyására vonatkozó biztonsági intézkedés értelmében a fémketrec köré – amelyben normális esetben a vádlottak tartózkodnak – hangszigetelt üvegablakokat állítottak fel, amivel a hatóságok azt igyekeznek kiküszöbölni, hogy az exelnök pódiumnak használja a pert, és még több támogatót szerezzen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik