Nagyvilág

Óva intik az Egyiptomba utazókat is

Készültség Egyiptomban (murszi, egyiptom, )
Készültség Egyiptomban (murszi, egyiptom, )

Közeleg a forradalom harmadik évfordulója, ezért a Külügyminisztérium a várható tömegmegmozdulások elkerülésére kéri az országban tartózkodó vagy oda készülő magyarokat.

A konzuli szolgálat szerdai figyelmeztetésében kiemelték: a január 25-i forradalmi események harmadik évfordulója közeledtével különösen körültekintőnek kell lennie az Egyiptomban tartózkodó és az oda utazó magyar állampolgároknak. Azt javasolták, hogy biztonságuk érdekében kerüljék el a tömegmegmozdulásokat, és ha ilyet látnak, a lehető legrövidebb időn belül hagyják el a helyszínt.

Fényképeket ne készítsenek sem a tüntetőkről, sem a rendvédelmi erők munkatársairól, még mobiltelefonnal sem – tanácsolták. Folyamatosan kövessék nyomon az eseményekről tudósító híradásokat.

A konzuli szolgálat arra is kitért, hogy amennyiben hivatalos ügyintézés céljából kívánják felkeresni az egyiptomi belügyminisztérium idegenrendészeti hivatalának a kairói Tahrír téren található központját, előzetesen érdeklődjenek telefonon az intézménynél, hogy biztonságos-e annak megközelítése.

A korábbi tüntetések jellemzően nem irányultak külföldiek ellen, ugyanakkor a konzuli szolgálat arra hívta fel a figyelmet, hogy ha bejelentkeznek a magyar nagykövetségen, az megkönnyítheti a későbbi kapcsolatfelvételt egy esetleges vészhelyzet esetén, valamint segítheti a konzuli segítségnyújtást.
2011. január 25-én Egyiptomban kormányellenes tüntetések törtek ki, a növekvő élelmiszerárak, a munkanélküliség és az önkényuralmi kormányzás elleni tiltakozásként. Hoszni Mubarak államfő végül februárban átadta a hatalmat a hadseregnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik