Nagyvilág

Agyonlőtték a bangkoki tüntetések vezetőjét

bangkoki tüntetés (bangkok, tüntetés, )
bangkoki tüntetés (bangkok, tüntetés, )

Meghalt a hetek óta tartó thaiföldi kormányellenes demonstrációk egyik vezéralakja.

A kormány támogatói és a demonstrálók közötti összecsapások azután törtek ki, hogy a tüntetők szavazóhelyiségeket vontak blokád alá a fővárosban, megakadályozva ezzel, hogy szavazók százezrei előre leadják voksaikat a jövő heti parlamenti választások előtt.

A thaiföldi rendőrség szóvivője közölte, a halott férfi Suthin Taratin, a tüntetők egyik vezetője. “Legalább tizenegy másik ember is megsebesült Bangkok délkeleti részében” – tette hozzá. Taratin a Dharma Hadsereg nevű buddhista, királypárti szervezet egyik vezetője volt.

Nem tudni egyelőre, hogy ki lőtte fejbe az ellenzéki vezetőt, a tüntetők a kormányt és a rendőrséget vádolják. A férfit bizonyos források szerint a tömeghez intézett beszéde közben érte a találat.

Szavazóhelyiségeket zárnak be

Az ellenzék igyekszik megakadályozni a választásokat Bangkokban és a tüntetők fellegvárában az ország déli részén, a főváros ötven szavazóhelyiségéből negyvennyolcat, délen pedig tizenegyet zártak be, az ország százötvenkét szavazóhelyiségéből összesen ötvenkilenc nem működik.

Jinglak Sinavatra miniszterelnök február másodikára tűzte ki a választásokat azzal a céllal, hogy enyhítse a hónapok óta tartó tüntetések hatását, amelyek válságba sodorták az országot. Úgy tűnik azonban, hogy a voksolás kiírása csak tovább mélyítette azt, a választás biztos győztesének ugyanis a kormányzó Puea Thai párt tekinthető. A tüntetők elutasítják a voksolást, és azt követelik, hogy egy nem választott “népi tanács” váltsa fel a miniszterelnök kormányát. A fő ellenzéki erő, a Demokrata Párt szintén a választás bojkottjára szólít fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik