Nagyvilág

Előléptették a brutális tömegoszlatót

ukrán tüntetők (ukrajna, tüntetés)
ukrán tüntetők (ukrajna, tüntetés)

Viktor Janukovics ukrán elnök pénteken kinevezte az elnöki hivatal élére Andrij Kljujevet.

Klujev – aki az ellenzék szerint tavaly novemberben utasítást adott a kijevi EU-párti diáktüntetés brutális rendőri szétoszlatására – eddig a befolyásos kormányhivatalnak, a nemzetbiztonsági és védelmi tanácsnak a vezetői tisztét töltötte be. Az ellenzék nemtetszése ellenére tagja lett annak a kormányzati küldöttségnek, amely a politikai válság rendezését célzó tárgyalásokon vett részt a héten.

 

 

Ukrán médiaforrások szerint az államfőhöz hasonlóan donyecki származású politikus, oligarcha – akinek főként a villamosenergia-szektorban vannak érdekeltségei – régóta Janukovics közvetlen környezetéhez tartozik, és szoros politikai, üzleti kapcsolatban áll Mikola Azarov miniszterelnökkel. Háromszor töltötte be a miniszerelnök-helyettesi tisztet, 2003-ban, 2006-ban és 2010-ben.


Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij

Kiterjedtek a tüntetések

Az elmúlt két napban szinte valamennyi ukrajnai megyeszékhelyen folytak hatalomváltást követelő kisebb-nagyobb tiltakozó akciók. Péntekre a tüntetők az ország nyugati részén Lvivben, Ivano-Frankivszkban, Hmelnickijben és Ternopilban elfoglalták a megyei adminisztráció épületét. Rivnében és Csernyivciben is megrohamozták a tüntetők a megyei adminisztráció épületét. Ez utóbbi városban a rendőrség közlése szerint a tiltakozók boxerekkel, pirotechnikai eszközökkel, Molotov-koktélokkal, füstbombákkal és gázspray-vel támadtak rájuk. Az összecsapások még délután is folytak. Mindkét városban büntetőeljárást indítottak állami épület megszállására tett kísérlet vádjával.

Az ország középső részén lévő Cserkasziban az éjjel szintén megpróbálták a tüntetők elfoglalni az adminisztráció épületét, de a rohamrendőrök heves harcok árán kiszorították őket onnan. Helyi beszámolók szerint az épületen belül tartózkodó rendőrök tűzoltótömlőkből locsolták vízzel az ostromlókat.

Az ellenzéki demonstrálók azért veszik főként az adminisztrációk épületeit célba, mert Ukrajnában kettős helyi vezetés van: a polgármestereket, illetve a városi, megyei és egyéb tanácsokat választják, míg az adminisztrációk vezetőit, a megyék kormányzóit az államfő nevezi ki. Az ország keleti és déli részeiben is utcára vonultak néhány százan, illetve egy-két ezren. Odesszában, Harkivban  és Zaporizzsjában a tüntetők Janukovics elnök és a helyi kormányzók távozását követelték a hatalomból, összecsapásokról nem érkezett hír. Az északkeleti Szumi városának ellenzéki polgármestere és a városi tanács támogatásáról biztosította a kijevi Majdanon (Függetlenség terén) tüntetőket.

A keleti Dnyipropetrovszkban még előző reggel próbáltak meg tüntetők betörni a megyei tanács épületébe, de sikertelenül.
Közben a lvivi rendőrség megerősítette azt a korábbi sajtóértesülést, hogy a Berkut rohamrendőri alakulat tagjai közül többen felmondtak. A tömeges kilépést az egységből ugyan cáfolták, de elismerték, hogy négyen saját kérésre távoztak a Berkut állományából. A Berkut támaszpontjait Lvivben, Vinnicjában és Krivij Rihben blokád alatt tartják a demonstrálók, és nem engedik ki a rohamrendőröket onnan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik