Nagyvilág

Testvérek a rohamrendőrök és a tüntetők

A rendfenntartók szeretnének hazamenni, a demonstrálók úgy érzik, hogy zsákutcába kerültek. Szavakkal próbálnak egymásra hatni.

A rohamrendőrök párbeszédet kezdeményeztek pénteken a tüntetőkkel a kijevi zavargások helyszínén, a parlament és a kormány épületének helyet adó Hrusevszkij utcában.

Médiajelentések szerint egy aktivista a Szakszervezetek Házába szaladt, hogy az ellenzéki parancsnokságtól két hangosbemondót kérjen. Állítása szerint a rohamrendőrök megszólították a hozzájuk legközelebbi barikádnál álló tüntetőket, viszont a tömeg állandó skandálása miatt nem hallják jól egymást. Szavai szerint a Berkut rohamrendőri alakulat egy tisztje is megjelent, hogy beszéljen a demonstrálókkal.

“Hozzámegyek ahhoz a rendőrhöz, aki a nép oldalára áll” – hirdeti a lány
MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

“A berkutosok azt mondják nekünk, hogy menjünk haza, és majd a választásokon vegyünk részt. A mieink azt válaszolják, hogy a választásokat biztosan elcsalják, zsákutcába kerültünk, nincs hová visszavonulni. A rohamrendőrök erre azt felelik: mi is emberek vagyunk, ti is. Testvérek vagyunk. Mi mind haza akarunk menni, mindannyiunknak van családja” – mesélte az aktivista, aki szerint talán most jött el a pillanat, hogy kiegyezzenek valamiben a rendőrökkel.

Az “ellenállási parancsnokságon” végül egy hangosbemondót adtak neki. Az utcai harcok pénteken szüneteltek Kijevben, vidéken viszont nyugat-ukrajnai városokban, Hmelnyickijben és Csernyivciben törtek ki összecsapások a rohamrendőrök és a megyei adminisztráció épületét megszálló tüntetők között.

Amnesztiát és változást ígér az elnök

Viktor Janukovics közölte, hogy a jövő hétre összehívott rendkívüli parlamenti ülésen tárgyalnak az ellenzéki tüntetők elleni erőszakos cselekményekért felelős tisztségviselők menesztéséről, a január 16-án elfogadott, a gyülekezési, szólás- és sajtószabadságot az ellenzék szerint jelentősen korlátozó törvények módosításáról, és a tüntetésekkel összefüggésben őrizetbe vettek számára adandó amnesztiáról.

Az ukrán elnök ígéretet tett arra, hogy amnesztiában részesíti a kijevi zavargásokban részt vevőket. Közölte, hogy folytatja a párbeszédet az ellenzékkel az országban kialakult politikai válság békés rendezése érdekében. Rendőrségi adatok szerint 103 tüntetőt vettek őrizetbe Kijevben a múlt vasárnap kirobbant, rohamrendőrökkel szembeni összecsapásokban való részvételért. A tüntetők szabadon bocsátásába előző este az ellenzéki vezetőkkel folytatott megbeszélésen egyezett bele az államfő.

Videó – csütörtökön ultimátumot adtak a tüntetők

Ingyen kezelés Litvániában

Bejelentette pénteken Litvánia, hogy ingyenes orvosi ellátást nyújt a kijevi erőszakos tüntetésekben megsebesült ukránoknak, ezzel demonstrálva az Európa-párti ellenzék támogatását. Jovita Neliupsiene elnöki tanácsadó a francia hírügynökségnek elmondta: hétfőn megérkezik a balti államba az első, mintegy 10 fős ukrán csoport, hogy éljen a lehetőséggel.

Litvánia tavaly az Európai Unió (EU) soros elnökeként kulcsszerepet játszott az Ukrajna és EU közötti társulási és szabadkereskedelmi megállapodás előkészítésében. Viktor Janukovics ukrán elnök azonban Oroszország nyomására a Vilniusban november végén megtartott keleti partnerségi csúcstalálkozó előtt elutasította a szerződés aláírását, ami Ukrajna-szerte tüntetéseket váltott ki.

Olvasói sztorik