Nagyvilág

Kivégeztek egy mexikói rendőrgyilkost Texasban

injekcio(1)(960x640).jpg (injekció, )
injekcio(1)(960x640).jpg (injekció, )

Texasban kivégeztek egy mexikói elítéltet, dacára a diplomáciai és politikai tiltakozásoknak.

A 46 éves Edgar Tamayo Ariast méreginjekcióval végezték ki szerdán, helyi idő szerint este fél tízkor, Huntsville börtönében.

Az Egyesült Államokban illegálisan tartózkodó mexikói férfi 1994-ben meggyilkolt egy huszonnégy éves rendőrt Houstonban, s emiatt ítélték halálra. A bűntett elkövetése után azonnal elfogták, de kihallgatása során megsértették jogait, mert nem tájékoztatták arról, hogy az 1963-as bécsi egyezmény alapján jogában áll konzuli segítséget kérni. Az amerikai hatóságok csak a per kezdete előtt értesítették a mexikói konzulátust az ügyről.

Forrás: AFP

Tamayo volt a harmadik mexikói, akin Texasban végrehajtották a halálbüntetést, nemzetközi jogot sértve. Egy negyedik mexikóira ugyanez a sors vár áprilisban.

Ügyvédei szerint Tamayo alig beszélt angolul, amikor letartóztatták, ráadásul szellemi elmaradottságban szenved. Hasztalan hivatkoztak azonban erre is fellebbezéseikben, minden bíróság elutasította azokat. A kegyelmi kérvényt kedden utasította el Texas állam illetékes bizottsága, a legfelsőbb bíróság pedig szerdán este mondott nemet a pár órával korábban beadott fellebbezésre.

Az amerikai szövetségi kormány ellenezte a kivégzést és a külügyminisztériumon keresztül megpróbált nyomást gyakorolni a texasi hatóságokra, de erőfeszítései kudarcba fulladtak. John Kerry külügyminiszter arra hivatkozva kérte a kivégzés elhalasztását, hogy az hatással lehet arra, hogy miként bánnak amerikai állampolgárokkal külföldön. A mexikói kormány, amely eltörölte a halálbüntetést, határozottan tiltakozott Tamayo kivégzése ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik