Nagyvilág

Snowden tagad

Edward Snowden (Edward Snowden)
Edward Snowden (Edward Snowden)

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt szerződéses alkalmazottja kategorikusan elutasította egyes amerikai politikusok azon feltételezését, hogy orosz kém lenne.

A The New Yorker című magazinnak adott, az internetre kedden felkerült nyilatkozatában leszögezte, hogy “világosan és egyértelműen” egyedül cselekedett, senkitől nem kapott segítséget az amerikai kormányzati titkok kiszivárogtatásában, különösen nem egy kormánytól. A Moszkvába szökött amerikai informatikus hazugságnak és abszurdnak minősített minden olyan kísérletet, amely Oroszország ügynökének próbálja őt beállítani.

Az amerikai képviselőház két bizottsági elnöke is egy idegen hatalom felelősségét engedte sejteni vasárnapi nyilatkozatában Snowdennek a Nemzetbiztonsági Ügynökség titkos adatgyűjtési gyakorlatát leleplező kiszivárogtatásai mögött.

Michael McCaul, a képviselőház belbiztonsági bizottságának republikánus elnöke konkrétan nem nevezte meg sem Oroszországot, sem valamely más államot, de úgy vélekedett, hogy Snowdent egy “külföldi hatalom” befolyásolása vette rá arra, hogy féltve őrzött titkokat szivárogtasson ki az amerikai hírszerzés gyakorlatáról.

Konkrét vádak

Mike Rogers, a képviselőház hírszerzési bizottságának ugyancsak republikánus elnöke ennék konkrétabb vádat fogalmazott meg, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB) felemlegetve.

“Úgy gondolom, jó oka van annak, hogy (Snowden) egy FSZB-ügynök szerető karjaiban kötött ki Moszkvában. Nem hiszem, hogy ez a véletlen műve volt” – mondta.

Névtelenül nyilatkozó amerikai biztonsági tisztviselők a múlt héten azt mondták a Reuters brit hírügynökségnek, hogy az Egyesült Államoknak nincs bizonyítéka arra, hogy Snowdennek lettek volna olyan cinkosai, akik segítették vagy irányították volna, hogy mit és hogyan szerezzen meg az NSA-tól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik