Nagyvilág

Brazíliának nem kell Snowden

Edward-Snowden(1)(960x640).jpg (Edward Snowden)
Edward-Snowden(1)(960x640).jpg (Edward Snowden)

Brazília nem tervezi, hogy politikai menedékjogot ad Edward Snowdennek, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt informatikusának, hiába ajánlotta fel a férfi kedden, hogy politikai menedékért cserébe segítene annak feltárásában, hogy az NSA milyen mértékben gyűjtött titkos adatokat Brazíliában.

A brazil kormány nem kapott semmilyen hivatalos kérést Snowdentől azóta, hogy júniusban menedéket kapott Oroszországban – közölte a brazil külügyminisztérium szóvivője. Hivatalos kérés nélkül pedig nem veszik fontolóra a menedékjog megadását – tette hozzá.

A Folha de S.Paulo című brazil lap meg nem nevezett kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva szintén azt jelentette, hogy a kormány nem akar nyomozni az amerikai titkos adatgyűjtéssel kapcsolatban, és nem tervezi, hogy menedéket ad Snowdennek.

A lap birtokába került és portugál fordításban közölt nyílt levélében Snowden arról írt, hogy milyen nagy benyomást tett rá a brazil kormány határozott bírálata az NSA globális adatgyűjtési gyakorlatát illetően. Az NSA világszerte számos országban gyűjtött adatokat az internetes és telefonos kommunikációról, mások mellett megfigyelték Dilma Rousseff brazil elnök mobiltelefonját is.

Brazil szenátorok korábban már kérték Snowden segítségét a Brazíliát célzó amerikai kémkedési program részleteinek feltárásában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik