Nagyvilág

A mi gépünkbe is tehetett kémkütyüt az NSA

Edward Snowden (Edward Snowden)
Edward Snowden (Edward Snowden)

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) szerte a világon közel százezer számítógépbe helyezhetett olyan áramköröket, amelyek segítik azok feltörését.

Az eszköz segítségével, azokat is fel lehet törni, amelyek nincsenek rácsatlakoztatva az internetre – írja elektronikus kiadásában szerdán a The New York Times című amerikai napilap az NSA volt informatikusa, Edward Snowden által átadott dokumentumokra hivatkozva.

Az NSA évek óta használja ezt a technológiát, amelynek lényege az, hogy a gépeken elhelyezett piciny áramkörök vagy USB-kártyák rádióhullámokat bocsátanak ki. Ezzel az eljárással az NSA fel tudta törni azokat a számítógépeket is, amelyeket az Egyesült Államokkal ellenséges vagy éppen partneri viszonyban lévő országokban a kémkedés és hackertámadások elleni védelemmel próbáltak ellátni. Az amerikai kémszolgálat így egyebek mellett a kínai és az orosz hadsereg, az európai uniós kereskedelmi szervezetek, a mexikói rendőrség és drogkartellek számítógépes rendszerében is tudott kutakodni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik