Nagyvilág

Rendkívüli állapot Thaiföldön

thaifoldi-tuntetes(1)(960x640).jpg (thaiföld, bangkok, tüntetés, )
thaifoldi-tuntetes(1)(960x640).jpg (thaiföld, bangkok, tüntetés, )

Hatvan napon át. Ezzel a lépéssel próbálják meg visszaszorítani a kormányellenes tüntetőket.

Hatvan napig tartó rendkívüli állapotot hirdetett szerdától a thaiföldi kormány – jelentette be kedden a belügyminiszter-helyettes.

A Bangkokban és a környező tartományokban bevezetendő lépés célja a főváros egyes részeit napok óta blokád alatt tartó kormányellenes tüntetők visszaszorítása. Az ellenzékiek bangkoki blokádja egy hete kezdődött, becslések szerint több mint 60 ezer ember vesz részt benne, akik ellenőrzésük alá vontak és eltorlaszoltak hét forgalmas belvárosi kereszteződést. A hét végén Bangkokban több robbanás is történt a tüntetők által elfoglalt helyszíneken, aminek nyomán egy ember meghalt és több tucatnyian megsebesültek.

A rendelet a biztonsági erőket feljogosítja egyebek mellett a kijárási tilalom elrendelésére, a gyanús egyének vádemelés nélküli őrizetbe vételére, a cenzúrára, az ötfősnél nagyobb politikai gyűlések betiltására, valamint arra is, hogy a város egyes területeit lezárt zónának nyilvánítsák.


Egy kifejezetten békés tüntető
Fotó: MTI/EPA

Jogtalanul rendelték el?

A tüntetők kedden egy újabb tiltakozó menettel lezárták a bangkoki üzleti negyed bizonyos részeit. Szuthep Thaugszuban, a kormányellenes mozgalom vezetője mintegy ezer hívével menetelt végig a városrész utcáin, ahol számos külföldi cég telephelye is megtalálható. Szuthep a követőihez intézett beszédében megkérdőjelezte a rendkívüli állapotról szóló rendelet jogosságát, mondván, hogy a tüntetések békések voltak. A helyi média beszámolója szerint kedden az ország déli részén a demonstrálók számos kormányzati épületet blokád alá vettek.

A thaiföldi tüntetők több mint két hónapja követelik Jinglak Sinavatra kormányának távozását és felváltását egy nem választott, “népi tanáccsal”. A miniszterelnök előre hozott választásokat jelentett be február 2-ára, amelyeken a kormányzó Puea Thai párt biztos győztesnek tekinthető. A tüntetők elutasítják a voksolást, és azt bojkottálja a fő ellenzéki erő, a Demokrata Párt is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik