Nagyvilág

Robbanások és lövöldözés Bangkokban

Bangkok robbantás (bangkok, robbantás, )
Bangkok robbantás (bangkok, robbantás, )

Egy súlyos sérültje van a lövöldözésnek. Nem ez az első fegyveres támadás a demonstrálók ellen. Kórházi források szerint a detonációkban 28-an sebesültek meg.

Tüzet nyitottak vasárnapra virradóra Bangkokban a kormány lemondását követelő tüntetőkre, a lövöldözésben egy férfi súlyosan megsebesült – közölték a hatóságok.

A férfit hátba lőtték a főváros Lad Prao kerületében, ahol a tüntetők napok óta blokád alatt tartanak egy forgalmas kereszteződést. Az 54 éves áldozat önkéntesen vállalta azt a feladatot, hogy az úttorlasznál ellenőrzi a gépkocsikat és a tiltakozók által elfoglalt környékre érkező járókelőket.

Az ellenzékiek bangkoki blokádja egy hete kezdődött, becslések szerint több mint 60 ezer ember vesz részt benne. Ellenőrzésük alá vontak és eltorlaszoltak hét forgalmas belvárosi kereszteződést. Az elmúlt napokban több támadás történt ellenük.

A tiltakozók több mint két hónapja követelik Jinglak Sinavatra kormányának távozását és felváltását egy nem választott, “népi tanáccsal”. A miniszterelnök előre hozott választásokat jelentett be február 2-ra, amelyeken a kormányzó Puea Thai párt biztos győztesnek tekinthető. A tüntetők elutasítják a voksolást, és a fő ellenzéki erő, a Demokrata Párt is bojkottálja azokat.

A demonstrálók azt hangoztatják, hogy véget akarnak vetni a Thakszin-rendszernek. Szerintük Jinglak csupán korrupt bábja bátyjának, a 2006-ban puccsal megdöntött és 2008-ban a börtön elől külföldre menekült volt kormányfőnek, Thakszin Sinavatrának.

Robbanások

Két robbanás történt vasárnap Bangkokban a kormányellenes tüntetők által elfoglalt egyik helyszínen, egy emlékmű közelében; kórházi források szerint a detonációkban 28-an megsebesültek, heten közülük súlyosan. Egy újságíró is van a sebesültek között.

A rendőrség szerint repeszgránátok robbantak fel. Ugyanilyen robbanószerkezettel oltották ki pénteken Bangkokban egy tüntető életét, és negyvenet megsebesítettek.

Szemtanúk szerint a két detonáció egymás után, kétperces eltéréssel történt Bangkok északi részén, a Győzelem emlékműve környékén, amelyet egy hete vettek blokád alá a tüntetők. Az első detonáció száz-kétszáz méterre történt az ott felállított emelvénytől, és kisebb krátert hagyott egy utcai stand közelében. A második robbanás két utcai árust vett célba, akik kormányellenes feliratokkal ellátott pólókat árultak. Egyes hírek szerint lövéseket is lehetett hallani az emlékműnél, és legalább egy embert lőtt sebekkel szállítottak kórházba.

Egyes szemtanúk szerint mindkét robbanást ugyanaz a támadó okozta: a férfi először kézigránátot dobott az emlékmű közelében létesített “sajtóközpontra”, majd miután a tüntetők üldözőbe vették, még egyet dobott közéjük, és lövéseket is leadott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik