Nagyvilág

Vihart kavar a melegházasság a metodista egyházban

Meleghazassag(960x640)(4).jpg (melegházasság)
Meleghazassag(960x640)(4).jpg (melegházasság)

Az Egyesült Metodista Egyház egy újabb lelkésze ellen emeltek vádat saját egyházában, mert melegházasságot celebrált, a saját fiáét. Egy hasonló esetben egy lelkészt már eltiltottak a hivatalától, két másik eljárás még folyamatban van.

A 80 éves Thomas Ogletree teológusnak, nyugalmazott lelkésznek március 10-én kell egyházi bíróság elé állni, miután nem volt hajlandó megígérni, hogy nem esket többé azonos nemű párokat.

A teológus ellen paptársai egy csoportja emelt panaszt, miután Ogletree fia 2012-ben a The New York Times című lapban tett közzé esküvői közleményt. A lelkész azt mondta, nem utasíthatta vissza fia kérését, hogy ő celebrálja a menyegzőt New Yorkban, ahol az akkor már törvény által elismert volt.

A perbe fogott klerikus szégyennek nevezte, hogy egyháza a szeretet egy olyan megnyilvánulása miatt üldözi, amely – szerinte – teljes összhangban áll felszentelési fogadalmával és a metodisták “történelmi nyitottságával”.

Az Egyesült Államok második legnagyobb protestáns felekezete decemberben hivatalvesztéssel sújtotta Frank Schaefer pennsylvaniai lelkészt, mert saját fiát összeházasította egy másik férfival, és nem volt hajlandó megfogadni, hogy a jövőben nem ad össze meleg párokat.

A metodista egyházban két másik eljárás van folyamatban hasonló okból: Stephen Heiss New York-i lelkész ellen, aki több melegesküvőt celebrált, köztük a saját lányáét 2002-ben, valamint a szintén New York-i Sara Thompson Tweedy ellen, mert bevallottan “gyakorló” leszbikus, és nyíltan együtt él egy azonos nemű partnerrel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik