Nagyvilág

Melegházasság miatt büntették a lelkészt

Melegházasság (melegházasság)
Melegházasság (melegházasság)

Harminc napra felfüggesztették Amerikában a saját fia melegházasságát celebráló metodista lelkészt, aki ezzel megsértette egyházának homoszexualitásra vonatkozó tanítását.

Frank Schaefer 51 éves pennsylvaniai metodista lelkészre kedden szabta ki büntetését az egyházi bíróság, amely kimondta, hogy ha a lelkész ez idő alatt vét az egyház szabályai ellen, elveszíti hivatalát.

Az eljárásban a lelkész mellett tanúskodott fia, a 29 éves Tim, aki szerint az egyház “elavult nézeteket vall” a melegek és az azonos neműek házassága kérdésében. Hozzátette, tisztában van azzal, hogy nehéz helyzetbe hozta apját.

Az Egyesült Államok legjelentősebb történelmi protestáns felekezete, a metodista egyház elfogadja a meleg és leszbikus híveket, de elutasítja a homoszexualitás gyakorlását.

Az AP szerint Schaefer lelkész elkerülhette volna a tárgyalást, ha megígéri, hogy nem ad össze többé azonos nemű párokat, de ő erre nem volt hajlandó, mert négy gyermeke közül három a saját neméhez vonzódik.

A tárgyaláson úgy fogalmazott, isten hívása volt, hogy legyen a meleg, leszbikus és transznemű közösség jogainak szószólója. Az egyháznak “fel kell hagynia azzal, hogy szexuális beállítottságuk alapján ítéli meg az embereket” – hangoztatta. “Véget kell vetni a gyűlöletbeszédnek, nem szabad másodrangú keresztényként kezelnünk őket” – tette hozzá. “Nem hallgatok többé” – zárta szavait.

A lelkész 2007-ben, Massachusetts államban adta papi áldását fia és egy másik férfi egybekelésére. Az eseményről előzetesen és utólag is tájékoztatta feletteseit, és nem is történt semmi egészen ez év áprilisáig, amikor – egy hónappal a metodistáknál szokásos hatéves elévülési idő lejárta előtt – gyülekezetének egy tagja panaszt nem tett ellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik