Nagyvilág

Robbantások, halottak a szír-török határon

szíria (szíria, merénylet, )
szíria (szíria, merénylet, )

Autóba rejtett pokolgépek robbantak hétfőn a Szíria és Törökország közötti Báb-el-Hava határállomás szíriai oldalán; legalább tíz ember életét vesztette, az átkelőhelyet lezárták.

Az északnyugati Idlíb tartományban található határátkelőt a szíriai iszlamisták legjelentősebb csoportosulása, az Iszlám Front ellenőrzi. Ez a csoport harcban áll az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű radikális szervezettel.

Szíriai források arról számoltak be, hogy a két robbanószerkezetet tíz perc különbséggel hozták működésbe. A szomszédos dél-törökországi Hatay tartomány kormányzójának szóvivője elmondta, hogy a török oldalon egyelőre sem sebesültekről, sem anyagi károkról nem kaptak jelentést. Nem tudni egyelőre, hogy ki áll a pokolgépes merényletek mögött.

Az ILIÁ ezzel párhuzamosan súlyos korlátozásokat vezetett be az északi al-Rakka tartományban, amely felett előző hétfőn vette át az ellenőrzést. A radikális csoport innentől kezdve bünteti a zene közterületen való lejátszását és az embereket ábrázoló fényképek kihelyezését. Egyebek mellett betiltották a cigaretták és a vízipipák forgalmazását, a nőknek nikábot vagy az arcuk egészét fedő fejkendőt kell viselniük, a férfiaknak pedig kötelező részt venniük a pénteki imán a mecsetekben.

A dzsihádista szervezet közleménye a Koránból és különböző iszlám tanításokból származó idézeteket tartalmazott. Az ILIÁ iszlám államot akar létrehozni Szíria területén, a szervezet még a város elfoglalásakor bejelentette az iszlám jogrend, azaz a saría alkalmazásának megkezdését.

A felkelőcsoportok közötti belharcok következtében az utóbbi időben több mint ezren haltak meg. A közel három éve tartó, 2011 márciusában kormányellenes felkeléssel elkezdődött szíriai polgárháborúban több mint 130 ezren haltak meg, a konfliktus miatt több millióan kényszerültek menekülésre.

Olvasói sztorik