Nagyvilág

A kormány 30 milliót áldoz Szíriára

Sziriai-lazadok(210x140)(1).jpg (szíria, lázadók, )
Sziriai-lazadok(210x140)(1).jpg (szíria, lázadók, )

Donorkonferenciát rendeztek Kuvaitvárosban a polgárháború sújtotta szíriai lakosság megsegítésére. A házigazda volt a legadakozóbb, de Magyarország is beszállt a pénzgyűjtésbe.

A részt vevő államok több mint 2,4 milliárd dollárt (529,8 milliárd forintot) ajánlottak fel szerdán Kuvaitvárosban a polgárháború sújtotta szíriai lakosság megsegítésére összehívott második nemzetközi donorkonferencián.

30 millió tőlünk

Az ENSZ szerint idén összesen 6,5 milliárd dollárra (közel 1500 milliárd forintra) van szükség a szíriai rászorulók támogatására. A legnagyobb adományozók: Kuvait 500 millió dollár (110 milliárd forint), Egyesült Államok 380 millió dollár (83 milliárd forint), Európai Unió 225 millió dollár (49 milliárd forint), utánuk Nagy-Britannia, Japán, Norvégia és az öböl menti monarchiák következnek.

Magyarország százezer eurós (30 millió forintos) felajánlással támogatta az ENSZ szíriai humanitárius tevékenységét.

A magyar hozzájárulásról Takács Szabolcs helyettes államtitkár, a Külügyminisztérium politikai igazgatója az MTI-nek telefonon elmondta: a szíriai konfliktus következményeként kialakult humanitárius katasztrófa az utóbbi évek egyik legsúlyosabb válsága, amely nemcsak a közel-keleti régiót, hanem számos európai országot, köztük Magyarországot is érinti, ezért a lehetőségekhez képest a magyar kormány is szeretne hozzájárulni a helyzet kezeléséhez.

Szíriának adunk a legtöbbet

A szíriai konfliktus az utóbbi egy-két évtized legsúlyosabb válsága abból a szempontból is, hogy nagy számú európai állampolgársággal rendelkező személy közvetlenül érintett a harcokban. Ugyanakkor az államtitkár közölte: arról nincs tudomása a magyar kormánynak, hogy magyarok is harcolnának Szíriában.

Magyarország 2012-ben 287 500 eurót ajánlott fel humanitárius segélyek formájában a szíriai válsággal összefüggésben, 2013-ban pedig 188 300 euró támogatást nyújtott a szír menekülteknek, valamint a válság által érintett palesztin menekülteknek. Ezzel Szíria a magyar donortevékenység legnagyobb kedvezményezettje – hívta fel a figyelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik