Nagyvilág

Háborús bűnösök lehetnek az szír ellenzék hóhérai

Sziriai-lazadok(210x140)(1).jpg (szíria, lázadók, )
Sziriai-lazadok(210x140)(1).jpg (szíria, lázadók, )

Háborús bűntettnek minősülhet a szíriai radikális ellenzéki csoportok által az ország északi részében elkövetett tömeges kivégzések.

Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint Aleppóban, Idlíbben és Rakkában az utóbbi két hétben szélsőséges ellenzéki csoportok – elsősorban az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szervezet tagjai – több alkalommal is tömegesen végeztek ki civileket, illetve olyan korábbi harcosokat, akik már nem vesznek részt az összecsapásokban.

Ezek a tettek a nemzetközi emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértésének minősülnek, kimeríthetik a háborús bűncselekmény fogalmát, és az elkövetőket akár bíróság elé is lehet állítani – közölte Pillay közleményében.

Az áldozatok pontos számát nem tudni, de szemtanúktól származó megbízható információk szerint nagyon sok emberrel végeztek a szélsőséges fegyveresek az év kezdete óta.

Az északi országrészben nemrég több felkelőcsoport is megelégelte az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő ILIÁ brutális kegyetlenkedéseit, és összefogtak a szélsőséges fegyveresek ellen, akik nemrég még velük együtt harcoltak Bassár el-Aszad elnök rezsimjével szemben.

Késnek a vegyi fegyverek

Mindeközben Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szerint Szíria késésben van a vegyi fegyverek megsemmisítésével, ezért nem biztos, hogy június végéig befejeződhet a folyamat. Ahmet Uzumcu főigazgató Rómában újságíróknak elmondta, hogy egyelőre még “nem túl sok” érkezett meg a szíriai kikötőkbe a vegyi fegyverek alapjául szolgáló veszélyes vegyületekből.

A vegyi anyagok Szíriából való elszállítása január 7-én kezdődött meg. Az ország 1300 tonnás készletének legveszélyesebb részét, 500 tonna mustárgázt, szarint és VX ideggázt a tervek szerint hajóval szállítják egy meg nem nevezett olaszországi kikötőbe, ahol átrakodják egy amerikai teherhajóra, majd nemzetközi vizeken semlegesítik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik