Nagyvilág

Plágiumgyanú egy német politikusnál

diploma(1)(960x640)(1).jpg (diploma, )
diploma(1)(960x640)(1).jpg (diploma, )

Nem használja többé vitatott doktori címét a bajor konzervatív CSU főtitkára, Andreas Scheuer, miután kiderült a cím megszerzésének körülményeiről.

Andreas Scheuer tavaly decemberben került a német politika első vonalába, amikor kinevezték ki a CSU főtitkárának. A doktori címe körüli sajátosságok nem ismeretlenek a német nyilvánosságban, a FAZ viszont pénteken a címlapján közölt összeállítást az ügyről.

A cseh és a német követelmények különböznek

A politikus a prágai Károly Egyetemen szerzett úgynevezett kisdoktori fokozatot 2004-ben, értekezésében a CSU politikai kommunikációját elemezte. A dolgozatot német nyelven írta és nyújtotta be a cseh egyetemhez. Témavezetője, Rudolf Kučera politológus ezt bevett eljárásnak nevezte a FAZ-nak nyilatkozva.

A tekintélyes konzervatív lap úgy értékelte, hogy a politikus tudományos teljesítménye csupán egy mesterszakos képzést lezáró diplomamunka szintjét éri el. A német szabályozás is azon a megállapításon alapul, hogy a cseh és a német követelmények nem azonosak, ezért a főszabály szerint Németországban nem használható a doktori cím annak a tudományos fokozatnak a megjelölésére, amellyel Scheuer rendelkezik. A szabály a 16 tartomány közül 14-ben érvényes, Bajorországban és a tartományi rangú Berlinben nincs ilyen megkötés.

“Aki csal, az repül”

A FAZ beszámolója alapján a plágium gyanúja is felmerül. A lap szó szerint azonos idézeteket közölt Andreas Scheuer 2004-es értekezéséből és az állampolgári ismeretek terjesztésével foglalkozó német állami szervezet egy korábban megjelent kiadványából.

A politikus végzettsége körüli kérdésekről korábban is írt a német sajtó, legutóbb 2011-ben, amikor plágium miatt lemondásra kényszerült Karl-Theodor zu Guttenberg védelmi miniszter, a CSU tagja. Ügyészségi vizsgálat is indult Scheuer ellen, de nem marasztalták el.

A FAZ cikkének megjelenése után a CSU honlapján eltűnt a doktori címet jelző Dr. a főtitkár neve elől, és a politikus közölte, hogy nem használja tovább a címet. A CDU/CSU pártszövetség koalíciós társa, a szociáldemokrata párt (SPD) nem elégedett meg ezzel, a párt bajorországi szervezetének vezetője a plágiumgyanú kivizsgálását sürgette. Az ellenzéki Zöldek szerint amennyiben beigazolódik a gyanú, Scheuert meneszteni kell tisztségéből.

“Aki csal, az repül” – idézték a Zöldek a CSU jelmondatát, amellyel a bevándorlás szigorítására vonatkozó követeléseiket foglalják össze. Ezért a mondatért a CSU-t széles körben populizmussal, a bevándorlók elleni hangulatkeltéssel vádolják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik