Nagyvilág

Élveboncolás elleni aláírásokat vizsgálnak

eger(960x640)(1).jpg (egér)
eger(960x640)(1).jpg (egér)

Március közepéig kiderül, megvan-e a szükséges 16 és félezer magyar támogatás az állatkísérletek uniós szigorításhoz.

A Stop vivisection, vagyis Hagyják abba az élveboncolást! elnevezésű kezdeményezés elindítói azt akarják elérni, hogy az Európai Bizottság kezdeményezze a jelenlegi állatvédelmi irányelv helyett egy olyan jogszabály megalkotását, amely nem engedélyezi a kísérletezést élő állatokkal, hanem kizárólag az emberek számára “közvetlenül releváns” adatok felhasználását teszi lehetővé.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden elrendelte a magyar aláírások ellenőrzését. Több, mint 30 ezret kell megvizsgálni. Március 14-ig kell befejezni a munkát és aztán igazolást állítanak ki a hiteles aláírások számáról.

Az európai polgári kezdeményezést a Lisszaboni Szerződés hozta létre. Mint jogintézménynek az a célja, hogy az Európai Unió polgárai is kezdeményezhessenek uniós jogalkotást az Európai Bizottságon keresztül. Ennek sikeréhez a brüsszeli testületnek el kell fogadnia, hogy a kezdeményezés uniós kompetenciába tartozik, ezt követően egy év áll rendelkezésre, hogy legalább hét uniós tagállamban összesen legalább egymillió aláírás gyűljön össze.

Egy-egy tagállamban az adott ország európai parlamenti képviselői mandátumszáma 750-szeresének megfelelő aláírás kell hogy összegyűljön a kezdeményezés érvényességéhez, ez Magyarország esetében 16 500 aláírást jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik