Nagyvilág

Felakasztottak egy terhes afgán nőt

afganisztán (afganisztán, )
afganisztán (afganisztán, )

Egy afgán rendőrnőt és egy terhes tanítónőt akasztottak fel ismeretlenek Afganisztánban. Holttestüket egy katonai bázis közelében dobták ki.

A két nő holttestét Tirin Kot tartományi főváros közelében találták meg szerdán – közölte Matiullah Khan, a tartomány rendőrfőnöke. Úgy véli, hogy mindkét gyilkosság családi viszályra vezethető vissza, a boncolási vizsgálatok egyértelműen akasztás nyomait mutatják. A nőket hétfőn rabolták el az ország déli részén fekvő, a tálibok erősségének számító Uruzgan tartományból – mondta Abdullah Hemat, a tartományi kormányzó szóvivője.

Az állami intézményekben dolgozó nőkkel szembeni, egyre szaporodó merényletek táptalajt adnak azoknak az aggodalmaknak, hogy az elmúlt évtizedben nehézkesen kivívott női jogokat a NATO-vezette nemzetközi erők 2014 végén esedékes kivonulása közeledtével egyre inkább semmibe veszik Afganisztánban. Az ország déli tartományaiban az utóbbi hónapokban több női rendőrtisztet gyilkoltak meg.

A tálibok gyakran követnek el merényletet a Washington támogatását bíró kormány alkalmazásában álló női tisztségviselők ellen. Emellett a férfi családtagok is gyakran bántalmazzák az otthonukon kívül munkát vállaló asszonyokat. Az ausztrál és amerikai erők 2005 óta szavatolták Uruzgan régió közbiztonságát, ennek azonban december 11-én vége szakadt, amikor a katonák hivatalosan is átadták a tartomány ellenőrzését az afgán biztonsági erőknek. Az ausztrál kontingens vasárnap hagyta el a területet.

Afganisztán, a női pokol

A nők helyzete több felmérés alapján is Afganisztánban a legrosszabb a világon. A tálib uralom alatt álló területeken a nők nem vagy alig dolgozhatnak, tanulhatnak. A közszereplés, munka tehát bátorságot követel a nőktől – nem tűnik véletlennek, hogy épp egy, a központi hatalmat is képviselő rendőrt, és, a másik tilos dolgot, a tanulást megtestesítő tanítónőt gyilkoltak meg. Nőellenes súlyosan a baad, elvileg tiltott, de máig előforduló hagyománya is. A baad azt jelenti, hogy bizonyos követelések fejében valaki elrabol egy családból egy vagy több női tagot – akár gyerekeket is, mintha sarc lennének. Az elraboltak kényszerházasságba és/vagy rabszolgasorba kerülnek. A baad nem iszlám hátterű intézmény, még a nomád afgán időkből maradt vissza, amikor annyira nem létezett központi igazságszolgáltatás, hogy a törzsek ilyen módokon vettek elégtételt sérelmeikért. A viszonyokat jól érzékelteti, hogy a lányok sokszor csak tárgyak, s nem is a legértékesebb tárgyak a kereskedelmi csereeszközök sorában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik