Közélet

Három letartóztatás az összevert újságírónő ügyében

Tetyana Chornovil 2 (Array)
Tetyana Chornovil 2 (Array)

Az ukrán hatóságok szigorítottak az eredetileg enyhe vádon.

Három férfit fogott el a rendőrség, akikről azt feltételezik, hogy részt vettek a Tetyana Chornovil, ukrán oknyomozó újságíró és aktivista elleni, december 25-i támadásban. Eddig csak egyikük, a 29 éves, Kijevben élő Serhiy Kotenko neve került nyilvánosságra. A 34 éves újságírónőt brutálisan összeverő férfiakat először csak huliganizmussal vádolták meg, de a hatóságok később úgy döntöttek, hogy a sokkal szigorúbb elbírálás alá eső súlyos testi sértés miatt kell felelniük – írja a BBC.

Az újságírónő ügye közben központi téma lett a kormányellenes, európai integrációt sürgető, már hetek óta tartó ukrajnai tüntetéseken. A demonstrálók már aznap az ukrán Belügyminisztérium elé vonultak, hogy tiltakozzanak az erőszak és a megfélemlítés ellen.

A korrupció szálait bogozó cikkeiről, és társadalmi akcióiról is ismert Tetyana Chornovil autóját december 25-én, hajnalban, szülőfaluja közelében szorította le az útról egy sötét terepjáró. Amint a nő autója megállt egy férfi ugrott ki a másik autóból és betörte Chornovil autójának ablakát. A nő az utas oldali ajtón át próbált menekülni, de támadói elkapták. Egy ütést érzett a fején, amitől elveszítette az eszméletét, amikor magához tért még mindig ütötték. Az újságírónő orra eltört, az arca pedig több helyen feldagadt, a szemeit nem tudja kinyitni. Bár átesett már egy operáción, az orvosok szerint legalább három műtétre lesz szüksége, ha minden rendben megy.

Amikor kórházba szállították készült ez a videó, melyen Tetyana azt mondja, jól van, és szerinte oknyomozó munkája miatt támadták meg. Nem sokkal a támadás előtt egy blogon egy Kijev környéki kastélyról írt, amit szerinte a belügyminiszter, Vitaliy Zakharchenko építtetett.

Nem ő volt azonban az első ellenzéki aktivista, akit utcai támadás ért Ukrajnában az utóbbi hetekben. Kedden az ellenzéki tüntetések egyik ismert alakját, Dmytro Pylypetst késelte meg két férfi. Négyszer szúrták hátba az utcán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik