Nagyvilág

Lángok martaléka lett az ősi tibeti város

tuz(10)(960x640).jpg (lángok, )
tuz(10)(960x640).jpg (lángok, )

A hatalmas tűzvészben megsemmisült Dukezong városka mintegy száz lakóépülete. Több mint ezer tűzoltó dolgozott a helyszínen.

Hatalmas tűz pusztított szombatra virradó éjjel egy turisták körében rendkívül népszerű ősi tibeti városban, Kína délnyugati Jünnan tartományában – jelentette a kínai állami média. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés, a lakosokat idejében sikerült evakuálni. A tűzvészben azonban megsemmisült a hagyományos tibeti építészetéről híres Dukezong városka mintegy száz lakóépülete. A tűz oka egyelőre nem ismert.

A lángok hajnali fél kettőkor csaptak fel, és bár a hatóságok több mint ezer tűzoltót vezényeltek a helyszínre, csak délelőtt 11 óra körül sikerült megfékezni a tűz terjedését.

A szerencsétlenségről készült fénykép- és videofelvételek tanúsága szerint az ősi tibeti várost elborító hatalmas lángtenger teljesen vörösre festette az éjszakai égboltot.

A kínai központi televízió beszámolója szerint a térségben uralkodó száraz és szeles időjárás miatt a lángok könnyen elharapóztak a többségükben fából épült dukezongi házak között.

Előzetes becslések szerint a műemléki épületekben keletkezett kár a 100 millió jüant (mintegy 3,6 milliárd forint) is elérheti.

Az 1300-as években alapított, mintegy 700 házból álló Dukezongot – amely az úgynevezett Déli Selyemút mentén fekszik –  a hagyományos tibeti építészet egyik legnagyobb épségben fennmaradt műemlékének tartották számon. A városka az egyik legismertebb turisztikai térség, Sangri-la egyik települése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik