Nagyvilág

Harckészültségben a téli olimpia városa

szocsi (szocsi)
szocsi (szocsi)

Egy hónappal a játékok megnyitása előtt harckészültségbe helyezték az orosz biztonsági erőket Szocsiban.

Az Oroszország fekete-tengeri szakaszánál elterülő üdülővárosban keddtől példátlan biztonsági intézkedéseket léptettek életbe. Minden létesítményre fokozottan ügyelnek, működésbe lépett a műholdas figyelőrendszer, és az olimpia biztonságát érintő valamennyi kérdésben a legfelső szinten döntenek – közölte Vlagyimir Pucskov, a rendkívüli helyzetek minisztere.

Január 7-től csak a helyben regisztrált rendszámú gépjárművek hajthatnak be akadálytalanul a 2014-es téli olimpiai játékoknak otthont adó városba – adta hírül az ukrán TSZN híradóműsor.

Március 31-ig bezárólag a Szocsin kívül bejegyzett járművekkel csak külön engedély birtokában lehet behajtani a városba. Az olimpia helyszínére vezető bekötő utakon a rendvédelmi szervek és a rendkívüli helyzetek minisztériumának egységei megerősített ellenőrző pontokat állítottak fel. A műholdas megfigyelőrendszereket a gyanús járművek kiszűrésére vetik be az orosz hatóságok

Egy rendkívüli kormányrendelet azt is előírja, hogy a játékok idejére a városba érkező kül- és belföldi turistáknak minden esetben be kell jelentkezniük az illetékes rendőri szerveknél, amennyiben nem a kijelölt szálláshelyeket veszik igénybe, hanem például magánlakásokban vesznek ki szobát. A szállodákban megszálló vendégeknek az ott tartózkodás idejére le kell adniuk személyi igazolványaikat vagy útleveleiket. Ők szükség esetén a szálláshelyek által kiadott bejelentőlapokkal igazolhatják személyazonosságukat.

Doku Umarov csecsen hadúr tavaly nyáron arra szólította fel a kaukázusi lázadókat, hogy tegyenek meg mindent a szocsi olimpia meghiúsításáért. 2013. december 29-én és 30-án Volgográdban feltételezhetően az észak-kaukázusi fegyveresek közül való öngyilkos merénylők robbantottak. A terrorakciók 34 ember életét oltották ki, mintegy 70-en megsebesültek.

A moszkvai kormányzat ennek ellenére igyekszik meggyőzni a világot, hogy a téli olimpiát semmi sem veszélyezteti. A minap például Putyin elnök Dmitrij Medvegyevvel együtt, látszólag minden különlegesebb testőri biztosítás nélkül adta át magát a síelés felhőtlen örömeinek az egyik helyi sítelepen, ahol azután kedélyes diskurálás közben, forralt borral koccintottak egymás egészségére és az olimpia sikerére.

Olvasói sztorik