Nagyvilág

Putyin Szocsiban karácsonyozott

Putyin Szocsiban (putyin, )
Putyin Szocsiban (putyin, )

Vlagyimir Putyin orosz államfő az idén is Szocsiban vett részt az ortodox karácsony alkalmából tartott éjféli misén. Medvegyev moszkvában reprezentált az ünnepen, amit az oroszok kétharmada ünnepel.

A moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban az orosz ortodox egyházfő vezette liturgián Dmitrij Medvegyev kormányfő képviselte az orosz államhatalmat. A miniszterelnök feleségével együtt éjféltájban érkezett meg a karácsonyi misére, amelynek az idén külön jelentőséget adott, hogy erre az alkalomra Görögországból Moszkvába, az orosz ortodox egyház főtemplomába szállították a napkeleti bölcsek Jézusnak adott ajándékai egy részét. Az evangélium szerint a bölcsek aranyat, tömjént és mirhát ajándékoztak József és Mária újszülöttjének Betlehemben.

Körútra megy az ereklye

Az egyháztörténet szerint előbb a Szűzanya őrizte az ajándékokat, amelyek az időszámításunk szerinti IV. századig Jeruzsálemben, majd Konstantinápolyban voltak. Az ortodox egyház nagy becsben tartott relikviái a Bizánci Birodalom bukását követően, a XV. században kerültek a görögországi Athosz-hegyre. Az ereklyéket tíz különleges ereklyetartóban őrzik.

A napkeleti bölcsek Jézusnak szánt ajándékait először hozták el Oroszországba. Január 13-ig Moszkvában, majd 17-ig Szentpéterváron járulhatnak a hívők az aranyból készült vallási emlékeket tartalmazó ereklyetartóhoz. Ezt követően Fehéroroszországba, majd Ukrajnába szállítják az ereklyéket.

Az oroszok kétharmada ünnepelt

A Pervij Kanal állami televízióban élőben közvetített, szentestén kezdődött és karácsony éjjel két óra körül befejeződött misét több millió orosz hívő követhette figyelemmel. A Megváltó Krisztus székesegyházban a hívők meghívóval vehettek részt a liturgián.

A szentmisét megelőzően az orosz ortodox egyház honlapján közzétett üzenetében Kirill orosz pátriárka arra szólított fel, hogy mindenki a jóra törekedjen és álljon ellen a bűnnek, így teljesítve Krisztus törvényeit.

Vlagyimir Putyin a szentestét hagyományosan Moszkván kívül tölti. Az orosz államfő ahogy tavaly, az idén is a Fekete-tengeri Szocsiban, de most egy, a téli olimpiai létesítmények közelében a napokban felszentelt új templomban vett részt az éjféli misén.

A Levada Központ orosz közvéleménykutató intézet adatai szerint az előző évekhez hasonlóan, az idén is az oroszok 67 százaléka ünneplik meg az ortodox karácsonyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik