Nagyvilág

Fogytán a legális marihuána

Marihuána (marihuána, fű, cannabis)
Marihuána (marihuána, fű, cannabis)

Megrohamozták a turisták azt az amerikai államot, ahol legalizálták a füvet.

Ahogy arról beszámoltunk, január 1-jén az amerikai Colorado állam legalizálta a marihuána kereskedelmét: első körben 37 bolt kapott engedélyt fű árusítására. Természetesen rövid idő alatt híre ment a dolognak, a turisták pedig megrohamozták az államot, ahol egyre inkább úgy tűnik, nem bírnak megfelelni az óriási igényeknek – írja a Telegraph utazási oldala.

A Pueblo Chieftan lap szerint csak január 1-jén két bolt összesen 87 ezer dollárnyi forgalmat bonyolított, a tulajdonosok pedig állítják: hamarosan nem tudják majd kiszolgálni a vevőket, olyan gyorsan fogy az áru. A Colorado Springs Gazette pedig szintén egy olyan boltról cikkezett, ahol fogytán a marihuána.

Kígyózó sorok

Pedig nem olcsó az áru: egy nyolcad unciáért, azaz 3,55 grammért 50-70 dollárt (11-15 ezer forint) kérnek, szemben az orvosi céllal felírt 25 dollárral. Ennek ellenére az Associated Press tudósítója a boltok előtt kígyózó sorokról számolt be.  A boltok száma a közeljövőben bővülhet, mivel összesen 348-an kaptak engedélyt marihuána árusítására.

A 2012 októberében elfogadott törvény szerint a 21 év feletti felnőttek 1 uncia, azaz 28,4 gramm marihuána vásárlására jogosultak az erre engedélyt kapott helyeken. Az állam 25 százalékos adót vetett ki a cannabisra, amiből évi 100 millió dolláros bevételre számít. Ebből az első 40 milliót iskolák építésére fordítják.

Colorado után Washington lehet a második szövetségi állam, amely legálissá teszi a szer kereskedelmét: ott az év közepére várható a nyitás. Gyógyászati célra már több államban engedélyezték a marihuána felhasználását.

Olvasói sztorik